Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na Gazeta.pl
Sernik baskijski, nowojorski, sernik Oreo, królewski, krakowski, wiedeński... Rodzajów serników jest bardzo dużo i nic dziwnego - to ciasto smakuje prawie wszystkim. Jego popularność podbijają składniki, z których jest przygotowywany. Zazwyczaj zawsze mamy je w kuchni. Niestety mimo pozornej prostoty, wcale nie tak łatwo zrobić idealny sernik. Największym problemem jest to, że wychodzi suchy (i nawet kąpiel wodna nie pomaga) albo opada (co tak naprawdę nie wpływa na jego smak). Sernik potrafi wyjść za kwaśny, łatwo go też przypiec od spodu.
W tym roku na stole świątecznym może zagościć sernik gotowany. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu i jest naprawdę proste. Pilnuj tylko kolejności dodawania składników i nie rozgrzewaj za bardzo palnika (jeśli nie chcesz, żeby wyszedł sernik z... jajecznicą).
Polewa:
W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło z cukrem. Dodaj ziarnka z laski wanilii, samą laskę też możesz wrzucić do garnka, ale nie zapomnij jej wyjąć przed końcem gotowania sernika. Przełóż do garnka ser, wbij jajka i mieszaj, aż składniki się połączą. Możesz delikatnie zwiększyć moc palnika, ale nie przesadź, żeby jajka nie zaczęły się ścinać. Budynie wymieszaj z mlekiem i dolej do masy. Całość powinna być dość gęsta i gładka - jeśli pojawiły się grudki, możesz przez chwilę zmiksować wszystko.
Żeby zrobić polewę, w garnuszku podgrzej śmietankę z kostkami czekolady. Mieszaj aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Przygotuj formę na ciasto o wymiarach około 28 cm na 23,5 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dole ułóż herbatniki, następnie wylej na nie masę. Możesz ułożyć dwie warstwy - wtedy wylej połowę masy, na nią połóż herbatniki i zalej resztą masy. Polej ciasto czekoladą roztopioną ze śmietanką. Brzegi obsyp płatkami migdałowymi (opcjonalnie). Odstaw w chłodne miejsce.