Kluski z makiem - przepis na tradycyjne kluski w różnych odsłonach

Kluski z makiem to w wielu regionach Polski jedna z tradycyjnych potraw, która koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Jest to słodkie danie, z dużą ilością miodu i bakalii. Z pozoru łatwe, ale jednak czasochłonne w przygotowaniu danie jeśli chcemy zrobić je od podstaw. Jak zrobić tradycyjne kluski z makiem?

Kluski z makiem na Wigilię

Kluski z makiem można przygotować z gotowej masy makowej lub tej samodzielnie przygotowanej w domu. Niezależnie od tego, jaka masa makowa zostanie użyta, kluski z makiem zwykle pojawiają się na talerzu z miodem, cukrem, bakaliami czy kandyzowaną pomarańczą. Kluski można można przygotować samodzielnie z mąki pszennej, jaj i wody, bądź wykorzystać gotowy makaron o dowolnym kształcie. Makaron gotuje się w lekko osolonej wodzie. Do niego dodaje się masę makową przygotowaną z maku, miodu, orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej. Niekiedy do masy makowej dodaje się również rum. Mak do przygotowania masy makowej wcześniej zalewa się gorącą wodą i gotuje przez około 40 minut, po czym odsącza się i mieli dwa razy. Bakalie kroi się i miesza się z roztopionym wcześniej masłem połączonym z miodem. Do maku dodaje się bakalie i miesza się z makaronem.

W przypadku jeśli chcemy przygotować kluski z makiem z gotowej masy makowej na pewno zaoszczędzimy sporo czasu, jednakże przygotowanie samemu takiej masy będzie zdecydowanie lepsze. Masa makowa kupiona w sklepie może mieć w swoim składzie dużo konserwantów (dlatego warto zwrócić uwagę na skład!) które w połączeniu z kalorycznością potrawy niezbyt dobrze wpływają na nasz organizm. Co prawda w święta nie powinniśmy się ograniczać, ale warto postawić jednak na produkty mniej przetworzone. 

Zobacz wideo Próbowaliście kiedyś?

Kluski z makiem – przepis wg Anny Starmach

Szukając ulubionego przepisu na kluski z makiem warto spróbować sprawdzony przepis jednej z najbardziej znanych kulinarnych osobowości w Polsce - Ani Starmach

Składniki:

  • 400 g makaronu na łazanki
  • 600 g maku
  • 200 g rodzynek
  • 100 g migdałów (najlepiej bez skórki)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80 g masła
  • 200 ml miodu
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki konfitury z róży

Przygotowanie:

W garnku umieść mak, zalej mlekiem, gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie odsącz mak na sicie, a następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa (wybierz najdrobniejsze sitko). Wszystkie orzechy i bakalie drobno posiekaj. W dużym rondlu roztop masło, dodaj miód, wymieszaj. Do rondla dodaj wszystkie bakalie oraz mak i konfiturę, a następnie mieszaj i podgrzewaj.

Spróbuj – jeśli zajdzie potrzeba, dodaj więcej maku, jeśli masa będzie za gęsta, dodaj trochę mleka, które zostało ci z gotowania maku.

Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, odcedź i umieść ponownie w garnku. Do garnka dodaj masę makową, wymieszaj i jeśli masa nie była ciepła – podgrzej.

Lane kluski z makiem – świetna alternatywa zwykłego makaronu. Sprawdź, jak zrobić lane kluski

Składniki: 

  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W kubku widelcem wymieszaj rozbite jajko z wodą, miękkim masłem, solą i mąką. Musi wyjść ciasto, które będzie ciekło strumieniem, ale nadal będzie dość zwarte. Gotujemy wodę, ciasto dla wygody przelewamy do dzbanuszka. Wlewam ciasto strumieniem do gotującej się wody. Gotuje około 2 minuty. Jeśli mieszanka jest bezglutenowa wystarczy 1 minuta.

Po tym czasie kluski wyławiamy i wrzucamy do miski z masą makową, mieszamy. Podając można dodać na wierzch posiekane orzechy lub inne bakalie. 

Zobacz też: Ciasto orzechowe z jabłkiem - szybki i pyszny przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.