Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Jakie danie z kapustą w roli głównej przygotować na obiad? Jeśli przychodzą wam do głowy tylko tradycyjne gołąbki z mięsem albo surówka coleslaw, to spieszymy z pomocą. Mamy dziś dla was trzy przepisy — z kapustą białą, z kapustą kiszoną oraz pyszną surówkę z kapusty czerwonej. Sprawdźcie!
Niestety, kapusta ma to do siebie, że zwykle nieprzyjemnie pachnie, a dotyczy to zarówno świeżej jak i kiszonej. Na szczęście tego zapachu można się łatwo pozbyć. Do garnka z kapustą należy wrzucić skórkę razowego chleba. Taki dodatek doskonale pochłonie brzydkie zapachy. Podczas pieczenia można przygotować napar ze skórek mandarynek oraz goździków, który rozniesie się po całym domu i zneutralizuje zapach kapusty. Naczynia, w którym gotowaliśmy nieładnie pachnące warzywo można przemyć wodą z sodą oczyszczoną, albo po umyciu wysypać fusami kawy.
Składniki:
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy głąb, resztę zaś gotujemy do miękkości. Dokładnie odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie zarówno kapustę, jak i cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Gdy masa ostygnie, wbijamy do niej jajko i dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy siekanym koperkiem, solą i pieprzem do smaku.
Z masy formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy je z każdej strony w bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na rumiano. Kotlety z białej kapusty podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Składniki:
Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę, pieczarki oraz boczek kroimy w kostkę. W dużym garnku podsmażamy boczek, aby wytopił się z niego tłuszcz. Następnie dodajemy cebule i pieczarki.
Kapustę kiszoną odsączamy i kroimy drobniej. Jeśli nie lubicie jej intensywnie kwaśnego smaku, możecie ją przepłukać na sitku. Kiszoną kapustę dodajemy do boczku, dokładnie mieszamy i dusimy, aż ładnie zmięknie. Wtedy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, wszystko łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Czerwoną kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Resztę kroimy w dość drobne paseczki. Jabłko i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o największych oczkach. Koperek siekamy, a orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski. Dodajemy majonez oraz jogurt naturalny, mieszamy. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny do smaku.
Surówkę podajemy jako dodatek do dań obiadowych — zarówno do mięs jak i dań wegetariańskich.