Flaki - przepis na prawdziwie rasowe danie. Istotą smaku jest połączenie kilku gatunków mięs

Flaki to danie, które zdecydowanie zasługuje na miano "kultowego". Staropolski przysmak do dziś króluje w restauracjach i podczas uroczystości rodzinnych i choć ma wielu sceptyków, miłośników flaków jest zdecydowanie więcej. Jak zrobić idealne flaki? Podstawa to rosół, musi być bardzo esencjonalny.

Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Flaki to potrawa, która często gości na naszych stołach podczas rodzinnych uroczystości. To kultowe danie cieszy się niesłabnącą popularnością, chociaż było już znane i uwielbiane setki lat temu. Jak zrobić flaki, by ich smak był idealny? Kluczowy jest rosół - najlepszy do flaków to taki, który zawiera trzy rodzaje mięsa - wołowinę, indyka lub kaczkę oraz kurczaka. Rosół, w którym gotujemy flaki, musi być bardzo esencjonalny.

Flaki - przepis:

Składniki:

  • około 2 kg wołowych flaków mrożonych
  • około 1 kg wołowiny na rosół (szponder lub pręga)
  • 1 duża golonka z indyka lub 2 mniejsze
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, cebula)
  • przyprawy (sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, słodka papryka, ostra papryka)
  • opcjonalnie masło i mąka

Flaki - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rosołu. Do dużego garnka włóż mięso, i zalej zimną wodą. Zagotuj i zdejmij szumowiny. Następnie dodaj obrane warzywa (jedną marchewkę zostaw), opaloną cebulę, dopraw odrobiną soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
  2. Flaki sparz we wrzątku i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj sól. Ugotowane flaki odcedź, ale  zostaw szklankę wywaru, w którym się gotowały.
  3. Z gotowego rosołu wyłów mięso i warzywa. Wołowinę i indyka pokrój na kawałki i ponownie włóż do garnka. Dodaj przecedzone flaki i gotuj całość jeszcze 15 minut.
  4. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Następnie zacznij doprawiać flaki. Dodaj sól, odpowiednią dla siebie ilość pieprzu, czubatą łyżeczkę gałki muszkatołowej, łyżeczkę imbiru oraz majeranku i do smaku przypraw słodką i ostrą papryką. Jeśli chcesz dodać swoim flakom nieco kleistości, wlej szklankę wywaru z gotowania.
  5. Na koniec zrób zasmażkę - na patelni rozgrzej łyżkę masła i dołóż łyżkę mąki. Energicznie mieszaj szpatułką, by nie powstały grudki. Gotową zasmażkę dodaj do flaków i zamieszaj całość. Gotuj jeszcze 5 minut. Flaki podawaj z kromką domowego chleba.

Tak przygotowane flaki to gwarancja niesamowitego smaku i aromatu. Idealnie sprawdzą się jako uroczysty, świąteczny obiad.

Wskazówka: Jeśli lubisz nieco bardziej wyraziste smaki, dodaj do swoich flaków dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Uzyskasz nie tylko piękny kolor dania, a także podrasujesz jego smak.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA