Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła trik

Są przepisy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Jednym z nich jest ten na klasyczną, jarzynową sałatkę. Znana restauratorka Magda Gessler zdradziła, w jaki sposób przygotowuje ją w domu i o czym warto pamiętać, jeśli chcemy, by cały czas smakowała równie dobrze.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Sałatka jarzynowa doskonale sprawdzi się na świątecznych stołach, ale też przy okazji innych okazji. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i składa się z produktów, które znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Magda Gessler podzieliła się z internautami ciekawym trikiem, który sprawi, że danie będzie smakowało zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Restauratorka wskazuje, że warto zrezygnować z cebuli. 

Jak tłumaczy, nie powinno się jej dodawać z dwóch powodów. Po pierwsze, warzywo to ma bardzo intensywny zapach, przez co sałatka szybko nim przesiąka (podobnie dzieje się z lodówką). Poza tym, jarzynówkę powinno się przygotowywać z myślą o wszystkich członkach rodziny, także o dzieciach. Najmłodsi natomiast często nie przepadają za specyficznym smakiem cebuli.

Zobacz wideo

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Składniki

  • 2 ziemniaki w mundurkach,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 0,5 dużego selera,
  • 3 ogórki kiszone,
  • ok. 15 grzybków marynowanych w occie (najlepiej kurek lub gąsek),
  • 2 jabłka,
  • 3 jajka na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • majonez, chrzan, ostra musztarda,
  • sól, świeżo zmielony pieprz, cukier.

Sposób przygotowania

1. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki należy ugotować w rosole a następnie pokroić w równą kostkę i wrzucić do dużej miski,

2. Dokładnie odsączyć ogórki i pokroić w kostkę, dołożyć do sałatki,

3. Dodać odsączony groszek,

4. Dorzucić całe grzybki i pokrojone w kostkę jabłka i jajka,

5. W małej miseczce wymieszać 3/4 słoika majonezu, 2 łyżki chrzanu, 3 łyżki ostrej musztardy i przyprawy (wedle uznania),

6. Połączyć sałatkę z sosem. Wierzch dania wygładzić majonezem i ozdobić (groszkiem lub koperkiem),

7. Wstawić przykrytą folią sałatkę do lodówki.

Więcej o: