Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Sałatka jarzynowa doskonale sprawdzi się na świątecznych stołach, ale też przy okazji innych okazji. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i składa się z produktów, które znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Magda Gessler podzieliła się z internautami ciekawym trikiem, który sprawi, że danie będzie smakowało zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Restauratorka wskazuje, że warto zrezygnować z cebuli.
Jak tłumaczy, nie powinno się jej dodawać z dwóch powodów. Po pierwsze, warzywo to ma bardzo intensywny zapach, przez co sałatka szybko nim przesiąka (podobnie dzieje się z lodówką). Poza tym, jarzynówkę powinno się przygotowywać z myślą o wszystkich członkach rodziny, także o dzieciach. Najmłodsi natomiast często nie przepadają za specyficznym smakiem cebuli.
1. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki należy ugotować w rosole a następnie pokroić w równą kostkę i wrzucić do dużej miski,
2. Dokładnie odsączyć ogórki i pokroić w kostkę, dołożyć do sałatki,
3. Dodać odsączony groszek,
4. Dorzucić całe grzybki i pokrojone w kostkę jabłka i jajka,
5. W małej miseczce wymieszać 3/4 słoika majonezu, 2 łyżki chrzanu, 3 łyżki ostrej musztardy i przyprawy (wedle uznania),
6. Połączyć sałatkę z sosem. Wierzch dania wygładzić majonezem i ozdobić (groszkiem lub koperkiem),
7. Wstawić przykrytą folią sałatkę do lodówki.