Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Gdybyśmy mieli porównać do czegoś sernik z tego przepisu, z pewnością byłaby to chmurka. Jest niezwykle puszysty, lekki i rozpływa się w ustach. Co ciekawe, można go przygotować z niewielu składników, które znajdziemy w każdym sklepie. Bazę masy stanowi ser z wiaderka, a na spód składają się jedynie herbatniki. Jeśli będziemy pamiętać o tym, by nie wyjmować ciasta od razu po pieczeniu, nasz sernik nie opadnie.
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.,
2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z 3/4 szklanki cukru i odstaw,
3. Do dużej miski włóż ser, budynie, cukier waniliowy i żółtka. Wymieszaj do połączenia się składników,
4. Do masy dodaj olej,
5. Stopniowo ubijaj dodając białka i mleko. Masa powinna być puszysta i dobrze napowietrzona,
6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj tłuszczem. Na dnie blaszki wyłóż herbatniki,
7. Delikatnie wlej masę serową,
8. Piecz przez około 50-60 min,
9. UWAGA. Po upływie czasu pieczenia, nie wyciągaj od razu ciasta (może opaść). Trzymaj blaszkę jeszcze przez 10 min w zamkniętym piekarniku, następnie uchyl delikatnie drzwiczki i zostaw sernik w środku jeszcze przez 15 min,
10. Po ostudzeniu trzymaj ciasto w lodówce. Najlepsze będzie następnego dnia.