Puszysty sernik z wiaderka na herbatnikach. Pamiętaj o jednej rzeczy, a wyjdzie idealny

Najlepsze przepisy to takie, które zawsze się udają. W przypadku ciast nie jest to prosta sztuka, ale dzięki sprawdzonym recepturom z łatwością można uniknąć wpadki. Domowy sernik z wiaderka na herbatnikach niewątpliwie należy do tej grupy. To szybkie i przede wszystkim pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Gdybyśmy mieli porównać do czegoś sernik z tego przepisu, z pewnością byłaby to chmurka. Jest niezwykle puszysty, lekki i rozpływa się w ustach. Co ciekawe, można go przygotować z niewielu składników, które znajdziemy w każdym sklepie. Bazę masy stanowi ser z wiaderka, a na spód składają się jedynie herbatniki. Jeśli będziemy pamiętać o tym, by nie wyjmować ciasta od razu po pieczeniu, nasz sernik nie opadnie. 

Zobacz wideo

Sernik z wiaderka na herbatnikach. Tego będziesz potrzebować

  • 1 kg białego sera z wiaderka,
  • 7 jajek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g herbatników,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 0,5 szklanki mleka.

Placki ziemniaczanePrzepis na placki ziemniaczane

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.,

2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z 3/4 szklanki cukru i odstaw,

3. Do dużej miski włóż ser, budynie, cukier waniliowy i żółtka. Wymieszaj do połączenia się składników,

4. Do masy dodaj olej,

5. Stopniowo ubijaj dodając białka i mleko. Masa powinna być puszysta i dobrze napowietrzona,

6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj tłuszczem. Na dnie blaszki wyłóż herbatniki,

7. Delikatnie wlej masę serową,

8. Piecz przez około 50-60 min,

9. UWAGA. Po upływie czasu pieczenia, nie wyciągaj od razu ciasta (może opaść). Trzymaj blaszkę jeszcze przez 10 min w zamkniętym piekarniku, następnie uchyl delikatnie drzwiczki i zostaw sernik w środku jeszcze przez 15 min,

10. Po ostudzeniu trzymaj ciasto w lodówce. Najlepsze będzie następnego dnia. 

Więcej o: