• Link został skopiowany

Krupnik na żeberkach wieprzowych może mieć jeszcze głębszy smak. Dodaj do niego typowo świąteczny składnik

Krupnik to idealna zupa na zimowe dni. Świetnie syci i rozgrzewa, a krupnik ugotowany na wywarze z żeberek zyskuje nowy, głębszy smak. Przepis na krupnik na żeberkach jest bardzo prosty, a jeden dodatek świetnie go podrasuje - dodaj kilka grzybków suszonych, twoja zupa będzie wyśmienita.
Krupnik
Dar1930 /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Krupnik pojawia się bardzo często na naszych stołach z trzech przyczyn - jest zdrowy i lekkostrawny, bardzo prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Przywykliśmy do gotowania tej zupy na wywarze z kurczaka, dziś mamy dla was nieco bardziej esencjonalną opcję z żeberkami wieprzowymi. Jak zatem zrobić smaczny krupnik na wieprzowinie? Przepis jest banalny. Dodaj do niego kilka suszonych grzybków i ciesz się pyszną zupą.

Krupnik na żeberkach wieprzowych - przepis:

Składniki:

  • Około 500 g żeberek wieprzowych
  • 300 g ziemniaków
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, seler, cebula)
  • przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
  • posiekana natka pietruszki
  • kilka suszonych grzybów

Krupnik na żeberkach - sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj pod zimną wodą. Podziel na części i włóż do garnka. Zalej mięso zimną wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny i dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Dodaj do gotującego się wywaru warzywa i kilka grzybów.  Kiedy warzywa zaczną robić się miękkie - dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Następnie wsyp 3/4 szklanki kaszy (polecam pęczak). Gotuj całość, aż kasza będzie miękka. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  4. Krupnik podawaj gorący, posypany obficie natką pietruszki.

Taki krupnik świetnie syci i rozgrzewa. Dodatek grzybów sprawi, że jego smak będzie głębszy, a twoja rodzina będzie nim zachwycona.

Zobacz wideo
Więcej o: