Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Krupnik pojawia się bardzo często na naszych stołach z trzech przyczyn - jest zdrowy i lekkostrawny, bardzo prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Przywykliśmy do gotowania tej zupy na wywarze z kurczaka, dziś mamy dla was nieco bardziej esencjonalną opcję z żeberkami wieprzowymi. Jak zatem zrobić smaczny krupnik na wieprzowinie? Przepis jest banalny. Dodaj do niego kilka suszonych grzybków i ciesz się pyszną zupą.
Krupnik na żeberkach wieprzowych - przepis:
Składniki:
- Około 500 g żeberek wieprzowych
- 300 g ziemniaków
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, seler, cebula)
- przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
- posiekana natka pietruszki
- kilka suszonych grzybów
Krupnik na żeberkach - sposób przygotowania:
- Mięso umyj pod zimną wodą. Podziel na części i włóż do garnka. Zalej mięso zimną wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny i dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Obierz warzywa i pokrój je w kostkę. Dodaj do gotującego się wywaru warzywa i kilka grzybów. Kiedy warzywa zaczną robić się miękkie - dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Następnie wsyp 3/4 szklanki kaszy (polecam pęczak). Gotuj całość, aż kasza będzie miękka. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Krupnik podawaj gorący, posypany obficie natką pietruszki.
Taki krupnik świetnie syci i rozgrzewa. Dodatek grzybów sprawi, że jego smak będzie głębszy, a twoja rodzina będzie nim zachwycona.