Seromakowiec wygląda jakbyś się nad nim napracowała, ale to najprostsze świąteczne ciasto. Wyjdzie każdemu

Seromakowiec to ciasto, które ma dwie niewątpliwe zalety - jest pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Seromakowiec to świetna propozycja na świąteczne spotkania z bliskimi, wszyscy na pewno pokochają jego delikatny smak. Jak zrobić to pyszne ciasto?

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Seromakowiec to coś więcej niż połączenie sernika i makowca. Delikatne ciasto rozpływa się w ustach i świetnie smakuje z filiżanką kawy, zatem świetnie się sprawdzi jako świąteczny poczęstunek. Przygotowanie tego wypieku jest bardzo łatwe i zajmuje kilka chwil, nie poświęcisz więc wiele czasu w przedświątecznym biegu na jego przygotowanie. Jak zrobić pyszny seromakowiec? 

Seromakowiec - przepis:

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sernika z wiaderka
  • 5 średnich jaj
  • 100 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • aromat pomarańczowy

Masa makowa:

  • puszka gotowej masy makowej (około 900 g)
  • 2 jajka

Ponadto - lukier lub polewa z białej czekolady.

Seromakowiec - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Do miski włóż masło (musi być ciepłe) i za pomocą miksera ucieraj je z cukrem pudrem, stopniowo dodając ser. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsyp proszek budyniowy i dodaj kilka kropli aromatu pomarańczowego.
  2. 5 białek ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę z białek przełóż do miski z masą serową i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą drewnianej szpatułki.
  3. Następnie przygotuj masę makową. Ubij sztywną pianę z 2 białek. Do miski przełóż całą puszkę masy makowej, odrobinę posiekanej skórki pomarańczowej i dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj całość.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i nakładaj najpierw masę serową, potem masę makową. Używaj do tego łyżki - kładź na zmianę łyżkę sera, łyżkę maku, powinny powstać "ciapki".
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku na 10-15 minut, by odpoczęło. Wierzch ciasta polej lukrem lub polewą z białej czekolady.

Seromakowiec najlepiej smakuje po delikatnym schłodzeniu. Upiecz go na święta, zrobi prawdziwą furorę wśród twoich gości. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.