Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Seromakowiec to coś więcej niż połączenie sernika i makowca. Delikatne ciasto rozpływa się w ustach i świetnie smakuje z filiżanką kawy, zatem świetnie się sprawdzi jako świąteczny poczęstunek. Przygotowanie tego wypieku jest bardzo łatwe i zajmuje kilka chwil, nie poświęcisz więc wiele czasu w przedświątecznym biegu na jego przygotowanie. Jak zrobić pyszny seromakowiec?
Seromakowiec - przepis:
Składniki na masę serową:
- 1 kg sernika z wiaderka
- 5 średnich jaj
- 100 g masła
- szklanka cukru pudru
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- aromat pomarańczowy
Masa makowa:
- puszka gotowej masy makowej (około 900 g)
- 2 jajka
Ponadto - lukier lub polewa z białej czekolady.
Seromakowiec - sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Do miski włóż masło (musi być ciepłe) i za pomocą miksera ucieraj je z cukrem pudrem, stopniowo dodając ser. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsyp proszek budyniowy i dodaj kilka kropli aromatu pomarańczowego.
- 5 białek ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Pianę z białek przełóż do miski z masą serową i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą drewnianej szpatułki.
- Następnie przygotuj masę makową. Ubij sztywną pianę z 2 białek. Do miski przełóż całą puszkę masy makowej, odrobinę posiekanej skórki pomarańczowej i dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj całość.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i nakładaj najpierw masę serową, potem masę makową. Używaj do tego łyżki - kładź na zmianę łyżkę sera, łyżkę maku, powinny powstać "ciapki".
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku na 10-15 minut, by odpoczęło. Wierzch ciasta polej lukrem lub polewą z białej czekolady.
Seromakowiec najlepiej smakuje po delikatnym schłodzeniu. Upiecz go na święta, zrobi prawdziwą furorę wśród twoich gości.