Pychotka - ciasto, którego nazwa mówi wszystko. Jego sekret tkwi w dżemie

Pychotka. Ciasto, na którego widok staje nam przed oczami babcia przyrządzające je na rodzinne spotkania. Deser szerzej znany jest pod nazwą pani Walewska. Nam się jednak wydaje, że pychotka dużo lepiej oddaje jego sedno.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na stronie Gazeta pl.

Pychotka to kilkuwarstwowe ciasto z bezą, kremem budyniowym i kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że pani Walewska jest tak wyjątkowa - kwaśność doskonale przełamuje słodycz bezy i kremu, dzięki czemu smak ciasta jest idealnie zrównoważony. Choć ja, jako osoba niezbyt przepadająca za bezą zawsze pozbywałam się tej z góry, to muszę z wiekiem przyznać, że jednak jest nieodzownym elementem pychotki.

Nie będę ukrywać, że przygotowanie pychotki jest dość czasochłonne, może zająć nawet kilka godzin. Dlatego lepiej zaplanować sobie jej pieczenie na weekend, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć, można zaszyć się w kuchni i piec, piec, piec...

Zobacz wideo

Pychotka - ciasto ze wspomnień. Jak zrobić?

Ze względu na warstwowości pani Walewskiej lista składników, które będą potrzebne do jej przygotowania, jest dość długa. 

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • kostka masła 200 g
  • 100 g cukru lub cukru pudru
  • 4 żółtka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Składniki na krem budyniowy:

  • pół litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 150 g masła
  • 3-4 łyżki cukru

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy
  • posiekane orzechy włoskie lub płatki migdałowe do posypania wierzchu ciasta

Sernik gotowany z polewą czekoladowąSernik gotowany na herbatnikach. Ciasto, które nie opada

Pychotka - ciasto. Sposób przygotowania

Pierwszy krok jest dowolny. Można zacząć albo od przygotowania pierwszego blatu ciasta, albo od zrobienia budyniu. Niektórzy wolą w pierwszej kolejności zrobić budyń, aby zdążył ostygnąć. W takiej sytuacji należy odlać pół szklanki mleka i dodać budyń w proszku. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy się zagotuje, dodać do niego wcześniej wymieszany budyń z mlekiem. Wymieszać i jeszcze raz zagotować. Następnie odstawić na bok, przykryć folią spożywczą i poczekać, aż wystygnie.

Kasztanowa beza PavlovaKasztanowa beza Pavlova Nigelli Lawson. Obłędny deser idealny na święta

Teraz możesz zabrać się za kruche ciasto. Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj na kruszonkę. Następnie dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć na jednolite ciasto. Podziel je na dwie równe części i uformuj w kule. Owiń folią i odłóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij jedną kulę i wylep nią wyłożoną papierem i posmarowaną masłem formę. Na ciasto wyłóż połowę dżemu. 

Teraz pora na przygotowanie bezy. Jeżeli używasz robota kuchennego, cały proces może zająć około 15 minut. Przy ubijaniu ręcznym czas się wydłuży. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Gdy już to zrobisz, zacznij stopniowo dodawać cukier, najlepiej łyżkami. Po każdej ubijaj dalej pianę na wysokich obrotach, aby dobrze połączyła się z cukrem. Na koniec dosyp mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze przez chwilę. 

PiernikPiernik świąteczny od Magdy Gessler - przepis na doskonałe ciasto na Boże Narodzenie

Na dżemie umieść część bezy i posyp ją orzechami lub migdałami. Tak przygotowany blat ciasta wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. Wyjmij, poczekaj aż forma ostygnie i wyjmij ciasto. Blachy będziesz potrzebować jeszcze do drugiego blatu ciasta, który należy przygotować w analogiczny sposób jak pierwszy.

Pora wrócić do kremu budyniowego, który powinien już wystygnąć. Miękkie masło ubij na puszystą masę. Powoli dodawaj do niego budyń, miksując. Skończ, gdy powstanie puszysty krem. Posmaruj nim bezę na jednym placku, a następnie przykryj drugim. Schowaj ciasto na kilka godzin do lodówki.

Więcej o: