Kotlety jajeczne idealne na szybki obiad. Z tym dodatkiem smakują obłędnie
Kotlety jajeczne idealne na szybki obiad. Z tym dodatkiem smakują obłędnie
REKLAMA
aszu
Kotlety jajeczne to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy znudziły ci się już schabowe czy mielone. Ich przygotowanie jest banalne i zajmuje pół godziny, a dodatek pieczarek sprawi, że zakochasz się w ich smaku. Jak zrobić pyszne kotlety jajeczne? Zapamiętaj nasz przepis, na pewno do niego wrócisz.
Kotlety z jajek to świetny pomysł na szybki obiad. Są pyszne, delikatne i zrobisz je w kilka chwil. Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety lub masz ochotę na coś nowego, wypróbuj nasz przepis na kotlety jajeczne.
Kotlety z jajek - przepis:
Składniki:
10 jajek na twardo
2 surowe jajka
około 300 g pieczarek
pęczek szczypiorku
pół szklanki mleka
bułka tarta
sól, pieprz, czosnek granulowany
mała garść startego sera
Kotlety jajeczne - sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kotkę lub rozdrobnij za pomocą widelca.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze minutę.
Do miski wsyp rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek, mleko i bułkę tartą. Dodaj surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki.
Kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.
Kotleciki jajeczne podawaj jako element obiadu w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Świetnie smakują także solo podane z domowym sosem czosnkowym. Zrób je dziś na obiad i ciesz się niesamowitym smakiem uzyskanym z prostych składników. Smacznego!