Kotlety jajeczne idealne na szybki obiad. Z tym dodatkiem smakują obłędnie

Kotlety jajeczne to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy znudziły ci się już schabowe czy mielone. Ich przygotowanie jest banalne i zajmuje pół godziny, a dodatek pieczarek sprawi, że zakochasz się w ich smaku. Jak zrobić pyszne kotlety jajeczne? Zapamiętaj nasz przepis, na pewno do niego wrócisz.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Kotlety z jajek to świetny pomysł na szybki obiad. Są pyszne, delikatne i zrobisz je w kilka chwil. Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety lub masz ochotę na coś nowego, wypróbuj nasz przepis na kotlety jajeczne.

Kotlety z jajek - przepis:

Składniki:

  • 10 jajek na twardo
  • 2 surowe jajka
  • około 300 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • pół szklanki mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • mała garść startego sera

Kotlety jajeczne - sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kotkę lub rozdrobnij za pomocą widelca.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze minutę.
  3. Do miski wsyp rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek, mleko i bułkę tartą. Dodaj surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki. 
  5. Kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.

Kotleciki jajeczne podawaj jako element obiadu w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Świetnie smakują także solo podane z domowym sosem czosnkowym. Zrób je dziś na obiad i ciesz się niesamowitym smakiem uzyskanym z prostych składników. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: