Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Kotlety z jajek to świetny pomysł na szybki obiad. Są pyszne, delikatne i zrobisz je w kilka chwil. Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety lub masz ochotę na coś nowego, wypróbuj nasz przepis na kotlety jajeczne.
Makiełki - przepis. Jak zrobić idealne makiełki na Wigilię?
Kotlety z jajek - przepis:
Składniki:
- 10 jajek na twardo
- 2 surowe jajka
- około 300 g pieczarek
- pęczek szczypiorku
- pół szklanki mleka
- bułka tarta
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- mała garść startego sera
Kotlety jajeczne - sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kotkę lub rozdrobnij za pomocą widelca.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze minutę.
- Do miski wsyp rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek, mleko i bułkę tartą. Dodaj surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki.
- Kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.
Grudzień to idealny moment na kapustę! Podpowiadamy, jak ją przyrządzić
Kotleciki jajeczne podawaj jako element obiadu w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Świetnie smakują także solo podane z domowym sosem czosnkowym. Zrób je dziś na obiad i ciesz się niesamowitym smakiem uzyskanym z prostych składników. Smacznego!