Babka cydrowa Nigelli Lawson. "Robię ją o każdej porze roku, ale świetnie sprawdzi się podczas świąt"

Zastanawiacie się, jakie ciasta upiec na Święta? Wypróbujcie przepis na cydrową babkę Nigelli Lawson. Wygląda pięknie, a dzięki dodatkowi mieszanki przypraw, której zwykle nie dodaje się do ciast, smakuje jeszcze lepiej.

Więcej przepisów na pyszne ciasta i nie tylko znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Nigella Lawson opublikowała na swoim instagramie przepis na cydrową babkę. Celebrytka przyznała, że piecze ją o każdej porze roku, ale w Święta wypiek smakuje wyjątkowo. Aby ciasto smakowało wyśmienicie, Nigella dodaje do niego... chińską przyprawę pięciu smaków. Zaciekawieni? Zapraszamy po przepis.

Babka cydrowa Nigelli Lawson - przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml cydru,
  • 175 ml oleju słonecznikowego,
  • 300 g melasy (można zastąpić ją miodem),
  • 100 g cukru brązowego,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżeczki tartego imbiru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • olej do wysmarowania formy
Zobacz wideo

Babka cydrowa Nigelli Lawson - przygotowanie

Do miski dodajemy melasę lub miód, cukier i olej. Wbijamy jajka, wlewamy cydr i miksujemy, aż masa będzie gładka. Potem dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon oraz przyprawę pięciu smaków. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Silikonową formę do babki (może być ozdobna forma z fantazyjnym kształtem, jak u Nigelli, lub tradycyjna forma na babkę) wysmarowujemy olejem i wlewamy do niej ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C lub do 150 st. C z termoobiegiem. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez około 40-50 minut - aż do suchego patyczka. 

Gdy ciasto się upiecze, studzimy je, a następnie polewamy z wierzchu lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem. 

 
Więcej o: