Więcej przepisów na pyszne ciasta i nie tylko znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Nigella Lawson opublikowała na swoim instagramie przepis na cydrową babkę. Celebrytka przyznała, że piecze ją o każdej porze roku, ale w Święta wypiek smakuje wyjątkowo. Aby ciasto smakowało wyśmienicie, Nigella dodaje do niego... chińską przyprawę pięciu smaków. Zaciekawieni? Zapraszamy po przepis.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson
Składniki:
Do miski dodajemy melasę lub miód, cukier i olej. Wbijamy jajka, wlewamy cydr i miksujemy, aż masa będzie gładka. Potem dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon oraz przyprawę pięciu smaków. Wszystko dokładnie mieszamy.
Silikonową formę do babki (może być ozdobna forma z fantazyjnym kształtem, jak u Nigelli, lub tradycyjna forma na babkę) wysmarowujemy olejem i wlewamy do niej ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C lub do 150 st. C z termoobiegiem. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez około 40-50 minut - aż do suchego patyczka.
Gdy ciasto się upiecze, studzimy je, a następnie polewamy z wierzchu lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem.