Więcej przepisów na świąteczne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W pierwszy lub drugi dzień Świąt zwykle spotykamy się z rodziną przy stole z pysznościami. Wigilia w wielu domach jest bezmięsna, ale w kolejne dni w menu pojawiają mięsa. Często daniem głównym jest świąteczna pieczeń. Jak ją zrobić? Mamy trzy przepisy.
Składniki:
Na solankę:
Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól, goździki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gdy wystygnie, wkładamy do wody mięso - zalewa powinna przykrywać je całkowicie. Przykrywamy i odstawiamy na dwa dni do lodówki.
Po dwóch dniach wyjmujemy mięso z solanki i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Możemy je związać nicią kulinarną.
Cebule kroimy w ósemki, a marchew w plasterki. Układamy je razem z mięsem w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C, a potem przez kolejne 30 minut w 160 st. C.
W garnku mieszamy ok. 300 ml coli, miód, musztardę i rozgniecione ząbki czosnku. Gdy będzie mieć konsystencję syropu, wyjmujemy mięso z piekarnika i polewamy je połową glazury. Po 10 minutach smarujemy glazurą jeszcze raz. Jeśli mięso jest gotowe (można to sprawdzić, nakłuwając je szpikulcem - jeśli nie wypływa z niego krew, to jest w porządku), to wyjmujemy je i odkładamy na około pół godziny, by odpoczęło. Jeśli wymaga pieczenia, sprawdzamy po raz kolejny za 10 minut i dopiero wtedy wyjmujemy.
Upieczone warzywa razem z powstałym sosem wykładamy do garnka, zalewamy bulionem i 100 ml coli. Podgrzewamy i podajemy jako sos do mięsa.
Składniki:
Miód rozpuszczamy w mikrofali, wlewamy do dużego garnka. Wlewamy również piwo, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Wszystko mieszamy i do takiej zalewy wkładamy mięso. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na dwa dni.
Po tym czasie wyjmujemy garnek z lodówki, stawiamy na kuchence i powoli zagotowujemy całość. Gdy zalewa zacznie się gotować, wyjmujemy szynkę. Wierzch nacinamy niezbyt głęboko, a następnie umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Na dno wlewamy połowę zalewy, mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 st. C. Co jakiś czas podlewamy dodatkową porcją zalewy piwnej.
Gdy zostanie ok. 30 minut do końca pieczenia, zdejmujemy pokrywkę naczynia, aby skórka ładnie się zrumieniła. Mięso podajemy na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno - do chleba.
Składniki:
Na solankę:
Mięso marynujemy przez dwa dni według instrukcji z przepisu na pieczeń w coli. Po wyjęciu i osuszeniu mięsa, nacieramy je rozdrobnionym czosnkiem oraz majerankiem wymieszanym z papryką i pieprzem. Tak przygotowaną wieprzowinę wkładamy do naczynia żaroodpornego, uprzednio nasmarowanego olejem. Mięso wstawiamy do piekarnika, do temperatury 200 st. C. Pieczemy przez 1,5 godziny, na pół godziny przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby powstała chrupiąca skórka. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je i odstawiamy, by odpoczęło.
Jeśli podajemy mięso na gorąco, zlewamy sos pieczeniowy, zaprawiamy mąką i śmietaną, a następnie polewamy nim podane na talerzu mięso i ziemniaki.