Schab dojrzewający - przepis na obłędną wędlinę. Pamiętaj o ważnym kroku, a wyjdzie idealnie.

Schab dojrzewający to przepyszna, krucha i delikatna wędlina, którą bez problemu zrobisz samodzielnie. Przepis na schab dojrzewający jest banalny, wymaga od ciebie tylko miejsca w lodówce i cierpliwości. Jak zrobić pyszną, dojrzewającą wędlinę? Kluczowe jest odpowiednie wysuszenie mięsa.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Schab dojrzewający to prawdziwy rarytas wśród wędlin. Jest pyszny, delikatny i aromatyczny, idealny jako przekąska lub na kanapkę. Przygotowanie takiego wyrobu wydawać może się trudne i pracochłonne, jest jednak zupełnie odwrotnie. Jak zatem zrobić tak pyszną domową wędlinę, że twoi domownicy zaniemówią z zachwytu? Nic prostszego, zwróć jednak uwagę na wypływającą z mięsa wodę.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła trik

Schab dojrzewający - przepis:

Składniki:

  • ok. 1,5 kg świeżego schabu bez kości
  • ok. 0,5 szklanki soli
  • ok. 0,5 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka soli peklowej
  • mała główka czosnku
  • przyprawy (majeranek, czosnek niedźwiedzi, pieprz)

Schab dojrzewający - sposób wykonania:

  1. Najpierw dokładnie wypłucz i osusz ręcznikiem mięso. Najlepiej sprawdzi się schab bez kości. Polecam zaopatrzyć się w schab dobrej jakości - najlepiej prosto od rzeźnika lub ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Osuszone mięso przełóż do szklanego naczynia i dokładnie obsyp cukrem, wetrzyj cukier w mięso tak, by zostało natarte solidnie z każdej strony. Naczynie z mięsem przykryj folią i odłóż do lodówki na 36 godzin. Uwaga! Mięso leżakujące w cukrze oddaje bardzo dużo wody - należy ją na bieżąco wylewać, zaniedbanie wylewania wody może spowodować, że mięso się zepsuje.
  2. Po 36 godzinach leżakowania mięsa w cukrze wyjmij schab z naczynia, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem. Następnie dokładnie obsyp solą i natrzyj. Natarty solą schab umieść w lodówce na kolejne 36 godzin. Pamiętaj, o odlewaniu wody.
  3. Po upływie 36 godzin opłucz i dokładnie osusz schab. Następnie zacznij przyprawiać mięso, czosnek przyciśnij przez praskę lub rozgnieć i równomiernie natrzyj nim schab. Następnie obsyp mięso czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem i pieprzem. Na koniec po raz ostatni włóż schab do lodówki na 36 godzin.
  4. Przygotuj wąską pończochę lub siatkę wędliniarską i włóż do niej mięso. Schab powieś w suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno suszyć się nie mniej niż 4 doby. Po tym czasie schab jest gotowy do jedzenia.

Ryba po greckuRyba po grecku. Łatwy przepis na niedrogie danie

Tak przygotowany schab podawaj pokrojony w cienkie plasterki. Świetnie smakuje solo oraz na kromce chleba ze świeżym masłem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: