Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Schab dojrzewający to prawdziwy rarytas wśród wędlin. Jest pyszny, delikatny i aromatyczny, idealny jako przekąska lub na kanapkę. Przygotowanie takiego wyrobu wydawać może się trudne i pracochłonne, jest jednak zupełnie odwrotnie. Jak zatem zrobić tak pyszną domową wędlinę, że twoi domownicy zaniemówią z zachwytu? Nic prostszego, zwróć jednak uwagę na wypływającą z mięsa wodę.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła trik
Schab dojrzewający - przepis:
Składniki:
- ok. 1,5 kg świeżego schabu bez kości
- ok. 0,5 szklanki soli
- ok. 0,5 szklanki cukru
- płaska łyżeczka soli peklowej
- mała główka czosnku
- przyprawy (majeranek, czosnek niedźwiedzi, pieprz)
Schab dojrzewający - sposób wykonania:
- Najpierw dokładnie wypłucz i osusz ręcznikiem mięso. Najlepiej sprawdzi się schab bez kości. Polecam zaopatrzyć się w schab dobrej jakości - najlepiej prosto od rzeźnika lub ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Osuszone mięso przełóż do szklanego naczynia i dokładnie obsyp cukrem, wetrzyj cukier w mięso tak, by zostało natarte solidnie z każdej strony. Naczynie z mięsem przykryj folią i odłóż do lodówki na 36 godzin. Uwaga! Mięso leżakujące w cukrze oddaje bardzo dużo wody - należy ją na bieżąco wylewać, zaniedbanie wylewania wody może spowodować, że mięso się zepsuje.
- Po 36 godzinach leżakowania mięsa w cukrze wyjmij schab z naczynia, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem. Następnie dokładnie obsyp solą i natrzyj. Natarty solą schab umieść w lodówce na kolejne 36 godzin. Pamiętaj, o odlewaniu wody.
- Po upływie 36 godzin opłucz i dokładnie osusz schab. Następnie zacznij przyprawiać mięso, czosnek przyciśnij przez praskę lub rozgnieć i równomiernie natrzyj nim schab. Następnie obsyp mięso czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem i pieprzem. Na koniec po raz ostatni włóż schab do lodówki na 36 godzin.
- Przygotuj wąską pończochę lub siatkę wędliniarską i włóż do niej mięso. Schab powieś w suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno suszyć się nie mniej niż 4 doby. Po tym czasie schab jest gotowy do jedzenia.
Ryba po grecku. Łatwy przepis na niedrogie danie
Tak przygotowany schab podawaj pokrojony w cienkie plasterki. Świetnie smakuje solo oraz na kromce chleba ze świeżym masłem. Smacznego!