Rolmopsy według Magdy Gessler. Jeden nietypowy składnik odmieni smak tej wigilijnej potrawy

Rolmopsy to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu danie. Zawinięte płaty śledziowe świetnie smakują i są obowiązkową pozycją wśród świątecznego menu w wielu polskich domach. Przepis na rolmopsy jest bardzo łatwy, Magda Gessler jednak dodaje do nich jeden nietypowy składnik. O jaki składnik chodzi?

Więcej przepisów na wigilijne przysmaki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Rolmopsy to zawinięte płaty śledziowe z dodatkiem surowych lub piklowanych warzyw. Przepis na rolmopsy Magdy Gessler jest bardzo łatwy, natomiast jeden składnik budzi lekkie zastanowienie. Bo jak to, śledzie z gruszką...? A właśnie, że tak! Dodatek marynowanych gruszek zupełnie odmieni smak rolmopsów i świetnie go podkreśli. Jak zabrać się za rolmopsy Magdy Gessler? Najpierw zaopatrz się w matiasy.

Dojrzewający schabSchab dojrzewający - przepis na obłędną wędlinę. Pamiętaj jednak o ważnym kroku

Rolmopsy Magdy Gessler - przepis:

Składniki:

  • ok. 0,5 kg matiasów
  • ok. 150 g gruszek w occie
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 150 ml octu
  • ok. 50 ml oleju
  • płaska łyżka cukru
  • przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Rolmopsy Magdy Gessler - sposób wykonania w trzech krokach:

  1. Najpierw przygotuj marynatę. Do naczynia wlej ocet i ok. 400 ml wody (powinna być przegotowana i ostudzona). Dodaj olej, płaską łyżeczkę cukru i mniej więcej tyle samo soli. Dołóż kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe oraz pieprz. Marynatę zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  2. Warzywa oraz marynowane gruszki pokrój w cienkie słupki, nieco dłuższe niż szerokość płata śledziowego. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Na każdy płat matiasa połóż porcję warzyw z gruszką, zawiń i zepnij wykałaczką. Płaty śledziowe zwijaj dość ciasno, by słupki warzyw nie wypadły ze środka. Zwinięte rolmopsy ułóż na dnie  naczynia (może być żaroodporne) i zalej je marynatą. Po kilku godzinach chłodzenia się w lodówce rolmopsy są gotowe do jedzenia.

Ile moczyć śledzie?Ile moczyć śledzie? W czym najlepiej? Wyjaśniamy

Tak przygotowane rolmopsy to smaczna przekąska, która wymaga minimum wysiłku. Czy rolmopsy według Magdy Gessler zagoszczą na świątecznym stole w twoim domu?

Zobacz wideo
Więcej o: