Więcej przepisów na wigilijne przysmaki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Rolmopsy to zawinięte płaty śledziowe z dodatkiem surowych lub piklowanych warzyw. Przepis na rolmopsy Magdy Gessler jest bardzo łatwy, natomiast jeden składnik budzi lekkie zastanowienie. Bo jak to, śledzie z gruszką...? A właśnie, że tak! Dodatek marynowanych gruszek zupełnie odmieni smak rolmopsów i świetnie go podkreśli. Jak zabrać się za rolmopsy Magdy Gessler? Najpierw zaopatrz się w matiasy.
Rolmopsy Magdy Gessler - przepis:
Składniki:
- ok. 0,5 kg matiasów
- ok. 150 g gruszek w occie
- 150 g ogórków kiszonych
- 2 średnie marchewki
- 1 czerwona cebula
- ok. 150 ml octu
- ok. 50 ml oleju
- płaska łyżka cukru
- przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Rolmopsy Magdy Gessler - sposób wykonania w trzech krokach:
- Najpierw przygotuj marynatę. Do naczynia wlej ocet i ok. 400 ml wody (powinna być przegotowana i ostudzona). Dodaj olej, płaską łyżeczkę cukru i mniej więcej tyle samo soli. Dołóż kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe oraz pieprz. Marynatę zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Warzywa oraz marynowane gruszki pokrój w cienkie słupki, nieco dłuższe niż szerokość płata śledziowego. Cebulę pokrój w piórka.
- Na każdy płat matiasa połóż porcję warzyw z gruszką, zawiń i zepnij wykałaczką. Płaty śledziowe zwijaj dość ciasno, by słupki warzyw nie wypadły ze środka. Zwinięte rolmopsy ułóż na dnie naczynia (może być żaroodporne) i zalej je marynatą. Po kilku godzinach chłodzenia się w lodówce rolmopsy są gotowe do jedzenia.
Tak przygotowane rolmopsy to smaczna przekąska, która wymaga minimum wysiłku. Czy rolmopsy według Magdy Gessler zagoszczą na świątecznym stole w twoim domu?