Rolmopsy Magdy Gessler. Jeden nietypowy składnik odmieni smak wigilijnego dania
Link został skopiowany
Rolmopsy według Magdy Gessler. Jeden nietypowy składnik odmieni smak tej wigilijnej potrawy
REKLAMA
aszu
Rolmopsy to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu danie. Zawinięte płaty śledziowe świetnie smakują i są obowiązkową pozycją wśród świątecznego menu w wielu polskich domach. Przepis na rolmopsy jest bardzo łatwy, Magda Gessler jednak dodaje do nich jeden nietypowy składnik. O jaki składnik chodzi?
zi3000 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na wigilijne przysmaki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
REKLAMA
Rolmopsy to zawinięte płaty śledziowe z dodatkiem surowych lub piklowanych warzyw. Przepis na rolmopsy Magdy Gessler jest bardzo łatwy, natomiast jeden składnik budzi lekkie zastanowienie. Bo jak to, śledzie z gruszką...? A właśnie, że tak! Dodatek marynowanych gruszek zupełnie odmieni smak rolmopsów i świetnie go podkreśli. Jak zabrać się za rolmopsy Magdy Gessler? Najpierw zaopatrz się w matiasy.
Rolmopsy Magdy Gessler - przepis:
Składniki:
ok. 0,5 kg matiasów
ok. 150 g gruszek w occie
150 g ogórków kiszonych
2 średnie marchewki
1 czerwona cebula
ok. 150 ml octu
ok. 50 ml oleju
płaska łyżka cukru
przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Rolmopsy Magdy Gessler - sposób wykonania w trzech krokach:
Najpierw przygotuj marynatę. Do naczynia wlej ocet i ok. 400 ml wody (powinna być przegotowana i ostudzona). Dodaj olej, płaską łyżeczkę cukru i mniej więcej tyle samo soli. Dołóż kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe oraz pieprz. Marynatę zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Warzywa oraz marynowane gruszki pokrój w cienkie słupki, nieco dłuższe niż szerokość płata śledziowego. Cebulę pokrój w piórka.
Na każdy płat matiasa połóż porcję warzyw z gruszką, zawiń i zepnij wykałaczką. Płaty śledziowe zwijaj dość ciasno, by słupki warzyw nie wypadły ze środka. Zwinięte rolmopsy ułóż na dnie naczynia (może być żaroodporne) i zalej je marynatą. Po kilku godzinach chłodzenia się w lodówce rolmopsy są gotowe do jedzenia.
Tak przygotowane rolmopsy to smaczna przekąska, która wymaga minimum wysiłku. Czy rolmopsy według Magdy Gessler zagoszczą na świątecznym stole w twoim domu?