Paprykarz z karpia Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w przyprawach

Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się olbrzymim zainteresowaniem internautów. Wszystko ze względu na ich prostotę i doskonałe efekty, które może zauważyć każdy, kto zdecyduje się z nich skorzystać. Tuż przed świętami, znana z kulinarnych produkcji telewizyjnych prezenterka, podzieliła się pomysłem na paprykarz, w którym główną rolę gra karp.

Więcej świątecznych przepisów na Gazeta.pl.

Najnowszy przepis Wachowicz sprawdzi się doskonale, gdy mamy ochotę na pyszną pastę kanapkową lub po prostu zależy nam na oryginalnym wykorzystaniu ryby. Prezenterka podzieliła się w mediach społecznościowych historią tego dania. "Inspiracja pochodzi z Afryki, gdzie nasi marynarze zachwycali się rybą z ryżem, doprawioną pikantną przyprawą" - napisała na Instagramie Wachowicz. 

Przy przygotowaniu paprykarzu z karpia, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach przypraw. To one nadadzą naszemu daniu niepowtarzalny smak.

Ciasto cynamonoweCiasto cynamonowe Ewy Wachowicz

Paprykarz z karpia Ewy Wachowicz. Składniki

  • 2 filety z karpia,
  • 4 średnie cebule,
  • 400 g (4 torebki) ryżu,
  • masło klarowane,
  • 1 łyżka oleju ryżowego,
  • po 1 łyżeczce: papryki wędzonej, papryki chilli, pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • olej,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

To jeden z tych przepisów, który powinien wyjść każdemu, niezależnie od posiadanego doświadczenia w gotowaniu. Będziecie potrzebowali maszynki do mięsa, garnka i patelni.

1. Na dnie garnka rozgrzać olej. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, należy wsypać ryż. Przygotowujemy go podobnie jak ryż do risotto. Smażymy do momentu, aż ziarenka się zeszklą i zrobią niemal przezroczyste. Kiedy tak się stanie - wlewamy wodę. Ewa Wachowicz radzi, by sięgała ona na dwa palce ponad ryż. Dodajemy sól i gotujemy około 12-15 min, w zależności od rodzaju ryżu,

2. Rybę nacinamy w kratkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie smażymy na nim obustronnie rybę aż nabierze złocistego odcienia,

3. Po usmażeniu rybę dzielimy na mniejsze kawałki, aby było nam wygodnie wkładać ją do maszynki. Następnie mielimy,

4. Na patelni ponownie rozgrzewamy masło i smażymy na nim pokrojoną drobno cebulę. Doprawiamy papryką i pieprzem ziołowym, a następnie dodajemy cały przecier pomidorowy,

5. Do garnka z ugotowanym, odcedzonym ryżem, dodajemy mieszankę cebuli i przecieru oraz zmieloną rybę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. 

Więcej o: