Więcej świątecznych przepisów na Gazeta.pl.
Najnowszy przepis Wachowicz sprawdzi się doskonale, gdy mamy ochotę na pyszną pastę kanapkową lub po prostu zależy nam na oryginalnym wykorzystaniu ryby. Prezenterka podzieliła się w mediach społecznościowych historią tego dania. "Inspiracja pochodzi z Afryki, gdzie nasi marynarze zachwycali się rybą z ryżem, doprawioną pikantną przyprawą" - napisała na Instagramie Wachowicz.
Przy przygotowaniu paprykarzu z karpia, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach przypraw. To one nadadzą naszemu daniu niepowtarzalny smak.
To jeden z tych przepisów, który powinien wyjść każdemu, niezależnie od posiadanego doświadczenia w gotowaniu. Będziecie potrzebowali maszynki do mięsa, garnka i patelni.
1. Na dnie garnka rozgrzać olej. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, należy wsypać ryż. Przygotowujemy go podobnie jak ryż do risotto. Smażymy do momentu, aż ziarenka się zeszklą i zrobią niemal przezroczyste. Kiedy tak się stanie - wlewamy wodę. Ewa Wachowicz radzi, by sięgała ona na dwa palce ponad ryż. Dodajemy sól i gotujemy około 12-15 min, w zależności od rodzaju ryżu,
2. Rybę nacinamy w kratkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie smażymy na nim obustronnie rybę aż nabierze złocistego odcienia,
3. Po usmażeniu rybę dzielimy na mniejsze kawałki, aby było nam wygodnie wkładać ją do maszynki. Następnie mielimy,
4. Na patelni ponownie rozgrzewamy masło i smażymy na nim pokrojoną drobno cebulę. Doprawiamy papryką i pieprzem ziołowym, a następnie dodajemy cały przecier pomidorowy,
5. Do garnka z ugotowanym, odcedzonym ryżem, dodajemy mieszankę cebuli i przecieru oraz zmieloną rybę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.