Więcej przepisów na dania świąteczne i nie tylko znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Pieczone pierogi to doskonała propozycja od święta i nie tylko. Przygotowane z farszem z kapustą i grzybami będą doskonałe do gorącego barszczu czerwonego na wigilię. Upieczone z nadzieniem mięsnym lub warzywnym idealnie sprawdzą się na świąteczny obiad lub miły wieczór - wystarczy przygotować do nich sos czosnkowy, pomidorowy lub inny ulubiony i podawać. Jak zrobić pieczone pierogi? Sprawdźcie nasz przepis.
Składniki:
Dodatkowo:
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski. Dodajemy schłodzone masło pokrojone na kawałki i łączymy, siekając nożem lub rozcierając palcami. Dodajemy jajka, śmietanę i sól. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz (pomysły przedstawiamy poniżej).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je (podsypując nieco mąką). Z ciasta wykrawamy kółka - jak na zwykłe pierogi - lub tniemy je w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta wykładamy porcję farszu i sklejamy brzegi. Po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem, tymiankiem, sezamem bądź czarnuszką.
Pierogi pieczemy w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem) przez około 30 minut - aż ciasto będzie rumiane.
Wskazówka: jeśli nie masz czasu lub ochoty robić własnego ciasta, użyj ciasta francuskiego lub ciasta filo - pierożki też będą pyszne!
Garstkę suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Potem wyjmujemy je (wodę zostawiamy) i kroimy w kosteczkę. W drobną kostkę kroimy też 1 cebulę.
Kapustę kiszoną (około 300 g) odcedzamy z nadmiaru soku i szatkujemy na desce. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy grzyby, a potem kiszoną kapustę. Wszystko mieszamy, farsz dusimy, aż kapusta zmięknie - przez około 25 minut pod przykrywką. Porcje farszu wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto i pieczemy według przepisu powyżej.
Do miski wkładamy 300 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub wieprzowo-wołowego). Cebulę kroimy w kosteczkę, a 2 ząbki czosnku wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę razem z czosnkiem. Podsmażamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy także 3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki oregano oraz sól i pieprz. Farsz mięsny dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto. Po upieczeniu pierogi podajemy z ulubionymi sosami - dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czerwoną soczewicę (około 250 g) gotujemy z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę oraz 100 g pieczarek pokrojonych w kostkę. Doprawiamy odrobiną lubczyku, majeranku i tymianku. Warzywa mieszamy z ugotowaną i odcedzoną soczewicą. Tak przygotowanym farszem faszerujemy przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy według przepisu wyżej i podajemy na zimno lub na ciepło z ulubionymi sosami.