Pieczone pierogi? Proszę bardzo. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto i z jakim farszem je podać

Pieczone pierogi to bardzo smaczna alternatywa dla tych tradycyjnych. Można je podać na wigilię, będą też doskonałe na świąteczny obiad lub kolację. Mamy dziś dla was przepis na pieczone pierogi - sprawdźcie, jak przygotować ciasto i z jakim farszem je przyrządzić.

Więcej przepisów na dania świąteczne i nie tylko znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pieczone pierogi to doskonała propozycja od święta i nie tylko. Przygotowane z farszem z kapustą i grzybami będą doskonałe do gorącego barszczu czerwonego na wigilię. Upieczone z nadzieniem mięsnym lub warzywnym idealnie sprawdzą się na świąteczny obiad lub miły wieczór - wystarczy przygotować do nich sos czosnkowy, pomidorowy lub inny ulubiony i podawać. Jak zrobić pieczone pierogi? Sprawdźcie nasz przepis.

Pieczone pierogi - ciasto

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (+ trochę mąki do podsypania),
  • 200 g schłodzonego masła,
  • 200 ml schłodzonej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 2 duże jajka,
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 rozkłócone jajko,
  • kminek (cały), tymianek, czarnuszka, sezam
Zobacz wideo

Pieczone pierogi - jak zrobić ciasto?

Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski. Dodajemy schłodzone masło pokrojone na kawałki i łączymy, siekając nożem lub rozcierając palcami. Dodajemy jajka, śmietanę i sól. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz (pomysły przedstawiamy poniżej). 

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je (podsypując nieco mąką). Z ciasta wykrawamy kółka - jak na zwykłe pierogi - lub tniemy je w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta wykładamy porcję farszu i sklejamy brzegi. Po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem, tymiankiem, sezamem bądź czarnuszką.

Pierogi pieczemy w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem) przez około 30 minut - aż ciasto będzie rumiane.

Wskazówka: jeśli nie masz czasu lub ochoty robić własnego ciasta, użyj ciasta francuskiego lub ciasta filo - pierożki też będą pyszne!

Pieczone pierogi - farsz z kapustą i grzybami

Garstkę suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Potem wyjmujemy je (wodę zostawiamy) i kroimy w kosteczkę. W drobną kostkę kroimy też 1 cebulę

Kapustę kiszoną (około 300 g) odcedzamy z nadmiaru soku i szatkujemy na desce. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy grzyby, a potem kiszoną kapustę. Wszystko mieszamy, farsz dusimy, aż kapusta zmięknie - przez około 25 minut pod przykrywką. Porcje farszu wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto i pieczemy według przepisu powyżej.

Pieczone pierogi z farszem mięsnym

Do miski wkładamy 300 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub wieprzowo-wołowego). Cebulę kroimy w kosteczkę, a 2 ząbki czosnku wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę razem z czosnkiem. Podsmażamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy także 3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki oregano oraz sól i pieprz. Farsz mięsny dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto. Po upieczeniu pierogi podajemy z ulubionymi sosami - dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pieczone pierogi z farszem warzywnym

Czerwoną soczewicę (około 250 g) gotujemy z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę oraz 100 g pieczarek pokrojonych w kostkę. Doprawiamy odrobiną lubczyku, majeranku tymianku. Warzywa mieszamy z ugotowaną i odcedzoną soczewicą. Tak przygotowanym farszem faszerujemy przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy według przepisu wyżej i podajemy na zimno lub na ciepło z ulubionymi sosami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.