Pomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie

Ryby wchodzą obowiązkowo w skład świątecznego menu, toteż warto mieć pomysł na śledzie, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości. Zwykle, przygotowując śledzie na Wigilię czy świąteczne posiłki, sięgamy po tradycyjne przepisy, znane w rodzinie od pokoleń. Warto jednak czasem wprowadzić drobną odmianę, toteż podpowiadamy pomysły na śledzie do wypróbowania.

Pomysł na śledzie wigilijne: śledzie korzenne podkreślą klimat świąt

Każdy pomysł na śledzie wigilijne jest dobry: może to być klasyczny śledź z cebulką, śledź w śmietanie, z jabłkiem, w zalewie cytrynowej, w sosie musztardowym czy śledź po kaszubsku. Jednak jako śledzie wigilijne można również przygotować śledzie korzenne, których aromat wyjątkowo doskonale wkomponuje się w świąteczny klimat. Przygotowanie takich śledzi nie jest skomplikowane, a marynata przegryza się zaledwie 24 godziny. Jeśli nie podaje się ich od razu po przygotowaniu, można je przechowywać w słoiku zalane oliwą - mogą stać w lodówce nawet kilka tygodni.

Składniki:

  • ok. 400 gramów śledzi z zalewy oliwnej,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 4 cm grubego korzenia imbiru,
  • 4 czerwone cebule,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • oliwa,
  • sól.

Wymieszać w miseczce cukier puder, mielone ziele angielskie, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć w cienkie paseczki albo poszatkować, dodać do przypraw i wymieszać. Śledzie wyjąć z opakowania, odsączyć z zalewy, pociąć na kawałki. Wymieszać je bardzo dokładnie z przyprawami. Jeśli ryba jest zbyt sucha, dolać łyżkę lub dwie oliwy. Przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny, by śledzie się przegryzły. Usmażyć na patelni cebulę z łyżką masła, posolić, a gdy zmięknie - dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Śledzie włożyć do słoika, przekładając cebulką, dopełnić oliwą, można też od razu serwować w miseczce przykryte cebulką.

Przepis na śledzie świąteczne: śledzie ze słoika

Inny ciekawy przepis na śledzie świąteczne, to śledzie w zalewie cytrynowej. Pięknie prezentują się one w słoiku, są delikatne i orzeźwiające, doskonale komponują się z ciemnym pieczywem. Można je przygotować nawet do czterech dni przed spożyciem, są więc idealnym składnikiem świątecznych posiłków.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe w słonej zalewie,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 cytryna (najlepiej ekologiczna, niewoskowana),
  • olej słonecznikowy lub z pestek winogron.

Śledzie zalać mlekiem lub zimną wodą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie pokroić je w romby. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po pięciu minutach wodę odlać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie plasterki, usuwając pestki. W przypadku cytryny nieekologicznej warto cytrusa obrać ze skórki wraz z białą częścią (albedo). Układać w słoiku warstwami śledzie, sparzoną cebulę i cytrynę, pomiędzy warstwy śledzia wkładając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać olejem tak, by wszystko było przykryte, odstawić do lodówki na dobę.

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Śledzie na Święta Bożego Narodzenia: śledzie po kaszubsku

Przygotowując śledzie na Święta Bożego Narodzenia nie sposób też pominąć przepis na śledzie po kaszubsku.

Składniki:

  • 15 filetów śledziowych (najlepiej matiasów),
  • 6 cebul,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego,
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka majeranku,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach,
  • szczypta soli,
  • ok. 300 ml oleju do zalania śledzi.

Śledzie opłukać, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, zeszklić na oleju z odrobiną soli do miękkości, dodać cynamon, cukier, majeranek, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przestudzić. Płaty śledziowe ułożyć na desce, na środek każdego położyć porcję przestudzonego farszu, zawinąć, spiąć wykałaczką. Ułożyć ciasno w słoiku, zalać olejem, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Odstawić na minimum 24 godziny.

Śledzie na Wigilię: tradycyjne śledzie z jabłkiem

Każdy przygotowuje śledzie na Wigilię tak, jak lubi, jednak śledzie z jabłkiem to jeden z tradycyjnych sposobów przyrządzania tej ryby w Polsce. Doskonale sprawdzą się zarówno podane z ziemniakami, jak i jako przystawka. W wielu domach to obowiązkowa potrawa na Wigilię.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe w słonej zalewie (lub w oleju),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 6 łyżek gęstej śmietany 18%,
  • 2 cebule szalotki,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 2 kiszone ogórki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • świeżo mielony pieprz.

Śledzie zalać mlekiem lub zimną wodą i wstawić na kilka godzin do lodówki (śledzie w oleju nie wymagają namaczania). Po tym czasie pokroić je w romby. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Szalotki obrać, pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut. Ogórki pokroić w kostkę. Śmietanę połączyć z majonezem. Dodać śledzie, odsączoną z cytryny szalotkę, pokrojone jabłko i ogórki. Wymieszać, posypać pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Zobacz też: Potrawy wigilijne we Włoszech, które warto znać. Co je się podczas wigilii na Półwyspie Apenińskim?

Więcej o: