Każdy pomysł na śledzie wigilijne jest dobry: może to być klasyczny śledź z cebulką, śledź w śmietanie, z jabłkiem, w zalewie cytrynowej, w sosie musztardowym czy śledź po kaszubsku. Jednak jako śledzie wigilijne można również przygotować śledzie korzenne, których aromat wyjątkowo doskonale wkomponuje się w świąteczny klimat. Przygotowanie takich śledzi nie jest skomplikowane, a marynata przegryza się zaledwie 24 godziny. Jeśli nie podaje się ich od razu po przygotowaniu, można je przechowywać w słoiku zalane oliwą - mogą stać w lodówce nawet kilka tygodni.
Składniki:
Wymieszać w miseczce cukier puder, mielone ziele angielskie, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć w cienkie paseczki albo poszatkować, dodać do przypraw i wymieszać. Śledzie wyjąć z opakowania, odsączyć z zalewy, pociąć na kawałki. Wymieszać je bardzo dokładnie z przyprawami. Jeśli ryba jest zbyt sucha, dolać łyżkę lub dwie oliwy. Przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny, by śledzie się przegryzły. Usmażyć na patelni cebulę z łyżką masła, posolić, a gdy zmięknie - dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Śledzie włożyć do słoika, przekładając cebulką, dopełnić oliwą, można też od razu serwować w miseczce przykryte cebulką.
Inny ciekawy przepis na śledzie świąteczne, to śledzie w zalewie cytrynowej. Pięknie prezentują się one w słoiku, są delikatne i orzeźwiające, doskonale komponują się z ciemnym pieczywem. Można je przygotować nawet do czterech dni przed spożyciem, są więc idealnym składnikiem świątecznych posiłków.
Składniki:
Śledzie zalać mlekiem lub zimną wodą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie pokroić je w romby. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po pięciu minutach wodę odlać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie plasterki, usuwając pestki. W przypadku cytryny nieekologicznej warto cytrusa obrać ze skórki wraz z białą częścią (albedo). Układać w słoiku warstwami śledzie, sparzoną cebulę i cytrynę, pomiędzy warstwy śledzia wkładając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać olejem tak, by wszystko było przykryte, odstawić do lodówki na dobę.
Przygotowując śledzie na Święta Bożego Narodzenia nie sposób też pominąć przepis na śledzie po kaszubsku.
Składniki:
Śledzie opłukać, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, zeszklić na oleju z odrobiną soli do miękkości, dodać cynamon, cukier, majeranek, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przestudzić. Płaty śledziowe ułożyć na desce, na środek każdego położyć porcję przestudzonego farszu, zawinąć, spiąć wykałaczką. Ułożyć ciasno w słoiku, zalać olejem, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Odstawić na minimum 24 godziny.
Każdy przygotowuje śledzie na Wigilię tak, jak lubi, jednak śledzie z jabłkiem to jeden z tradycyjnych sposobów przyrządzania tej ryby w Polsce. Doskonale sprawdzą się zarówno podane z ziemniakami, jak i jako przystawka. W wielu domach to obowiązkowa potrawa na Wigilię.
Składniki:
Śledzie zalać mlekiem lub zimną wodą i wstawić na kilka godzin do lodówki (śledzie w oleju nie wymagają namaczania). Po tym czasie pokroić je w romby. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Szalotki obrać, pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut. Ogórki pokroić w kostkę. Śmietanę połączyć z majonezem. Dodać śledzie, odsączoną z cytryny szalotkę, pokrojone jabłko i ogórki. Wymieszać, posypać pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zobacz też: Potrawy wigilijne we Włoszech, które warto znać. Co je się podczas wigilii na Półwyspie Apenińskim?