Śledzie pod pierzynką - przepis na warstwową ucztę. Jeden składnik doda im charakteru

Śledź pod pierzynką to sałatka, która na nasze stoły przywędrowała z Ukrainy. Szuba, bo to danie znane jest także pod taką nazwą to warstwowa sałatka, w której głównymi smakami są śledzie, buraki, ogórki kiszone i śmietana. Jak zrobić śledzia pod pierzynką, by był idealny? Sok z ogórków podbije smak.

Więcej pomysłów na świąteczne dania znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Śledź pod pierzynką regularnie gości na polskich stołach przy okazji świąt i rodzinnych spotkań. Przepis jest bardzo prosty a smak wyjątkowy, dlatego szuba cieszy się niesłabnącą popularnością. Jak zrobić śledzia pod pierzynką, by zachwycił świątecznych gości? Dodaj odrobinę soku z kiszonych ogórków - to świetnie wydobędzie smak dania.

Śledź pod pierzynką - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 3 filety śledziowe (najlepiej w oleju)
  • 2 buraki
  • 2 jajka
  • 3-4 ogórki kiszone plus kilka łyżek soku z ogórków
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • ok. 50 g żółtego sera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka musztardy rosyjskiej

Śledzie pod pierzynką - przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od ugotowania marchewek i ziemniaków tak jak na sałatkę jarzynową. Jajka ugotuj na twardo. Buraki obierz i ugotuj, ostudź i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Ugotowane ziemniaki, marchew, ogórki kiszone, cebulę i jajka pokrój w kostkę. Pora posiekaj, ser zetrzyj na tarce.
  3. Jeśli używasz filetów śledziowych w oleju, osusz je z niego i pokrój na kawałki. Jeśli używasz surowych płatów solonych, namocz je przez ok. pół godziny i pokrój.
  4. Przygotuj sos. W miseczce połącz śmietanę, majonez sól i pieprz. Dodaj musztardę i kilka łyżek soku z ogórków. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj szklaną miskę. Układaj warstwowo, zaczynając od buraków obsypanych pieprzem, następnie połóż warstwę cebuli, ziemniaków i pora, całość polej przygotowanym sosem. Na warstwę sosu połóż pokrojone ogórki, marchewkę oraz jajko. Wierzch posyp startym serem i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane śledzie pod pierzynką cieszą oko i podniebienie. Zrób je na święta i zaskocz swoich gości wyjątkowym smakiem.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.