Więcej pomysłów na świąteczne dania znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Śledź pod pierzynką regularnie gości na polskich stołach przy okazji świąt i rodzinnych spotkań. Przepis jest bardzo prosty a smak wyjątkowy, dlatego szuba cieszy się niesłabnącą popularnością. Jak zrobić śledzia pod pierzynką, by zachwycił świątecznych gości? Dodaj odrobinę soku z kiszonych ogórków - to świetnie wydobędzie smak dania.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła trik
Śledź pod pierzynką - przepis:
Potrzebne składniki:
- 3 filety śledziowe (najlepiej w oleju)
- 2 buraki
- 2 jajka
- 3-4 ogórki kiszone plus kilka łyżek soku z ogórków
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- ok. 50 g żółtego sera
- kawałek pora
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka majonezu
- sól i pieprz
- opcjonalnie łyżeczka musztardy rosyjskiej
Śledzie pod pierzynką - przygotowanie krok po kroku:
- Zacznij od ugotowania marchewek i ziemniaków tak jak na sałatkę jarzynową. Jajka ugotuj na twardo. Buraki obierz i ugotuj, ostudź i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Ugotowane ziemniaki, marchew, ogórki kiszone, cebulę i jajka pokrój w kostkę. Pora posiekaj, ser zetrzyj na tarce.
- Jeśli używasz filetów śledziowych w oleju, osusz je z niego i pokrój na kawałki. Jeśli używasz surowych płatów solonych, namocz je przez ok. pół godziny i pokrój.
- Przygotuj sos. W miseczce połącz śmietanę, majonez sól i pieprz. Dodaj musztardę i kilka łyżek soku z ogórków. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj szklaną miskę. Układaj warstwowo, zaczynając od buraków obsypanych pieprzem, następnie połóż warstwę cebuli, ziemniaków i pora, całość polej przygotowanym sosem. Na warstwę sosu połóż pokrojone ogórki, marchewkę oraz jajko. Wierzch posyp startym serem i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Pieczone pierogi? Proszę bardzo. Podpowiadamy, jak je zrobić
Tak przygotowane śledzie pod pierzynką cieszą oko i podniebienie. Zrób je na święta i zaskocz swoich gości wyjątkowym smakiem.