18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z żurawiny: sezon na żurawinę w pełni. Jak zrobić tradycyjną nalewkę? Mamy prosty przepis

Nalewka z żurawiny idealnie pasuje do wykwintnych dań oraz sprawdzi się jako smacznym rozgrzewacz po mroźny spacerze. Szukasz sprawdzonego przepisu na nalewkę? Sprawdź poniższą propozycję.

Staropolska nalewka z żurawiny na świątecznym stole i nie tylko

Rubinowy trunek znany jest od pokoleń, staropolska nalewka z żurawiny, którą przygotowuje się jesienią, od lat zajmuje wyjątkowe miejsce na świątecznym stole i w sercach Polaków. Niepowtarzalny smak oraz aromat, jakim wyróżnia się nalewka żurawinowa, nie da się pomylić z niczym innym. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na nalewkę z żurawiny, który z pewnością zakończy się sukcesem. Do dzieła!

Nalewka z żurawiny mrożonej, świeżej czy suszonej? 

Z pewnością część osób zada sobie to pytanie: czy przygotować nalewkę z żurawiny mrożonej, świeżej czy suszonej? A tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, z uwagi na dużą dostępność suszonych owoców może to być najlepsze rozwiązanie na ostatnią chwilę. Z drugiej strony, każdy, kto ma świeżą żurawinę może ją zamrozić i cieszyć się jej smakiem i aromatem na dłużej. O szczegółach piszemy poniżej. 

Zobacz wideo Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu

Nalewka żurawinowa - lista składników 

Przed przystąpieniem do wykonania nalewki, najpierw należy wybrać się na zakupy. Pełną listę produktów potrzebnych do przygotowania nalewki żurawinowej prezentujemy poniżej. 

  • żurawina - 300 g, 
  • maliny - 300 g, 
  • spirytus - pół litra, 
  • wódka - 1 litr, 
  • wanilia - 1 laska, 
  • cukier - pół kilograma.

Nalewka z żurawiny na spirytusie - przepis krok po kroku 

Oto prosty przepis na nalewkę z żurawiny na spirytusie:

  • W przypadku świeżej żurawiny należy ją zamrozić 24-48 godz. przed wykonaniem nalewki, aby pozbyć się goryczki. Suszoną żurawinę należy wcześniej umyć i odsączyć. 
  • Po upływie tego czasu odmrażamy i blendujemy owoce i przelewamy do słoja. 
  • Teraz dodaj maliny oraz laskę wanilii. 
  • W kolejnym kroku dodaj spirytus i wódkę, ilości zgodnie z powyższym przepisem. 
  • Całość zakręcamy i odstawiamy do przegryzienia na tydzień w ciepłe i odosobnione miejsce. Na słój można zarzucić koc. 
  • Dobrym zwyczajem jest poruszanie słojem co kilka dni. 
  • Po upływie tygodnia dosypujemy cukier i ponownie należy odstawić słój w ciepłe miejsce na cały miesiąc. Nadal należy pamiętać o poruszaniu słojem raz na kilka dni. 
  • Po upływie miesiąca przecedzamy całość przez sito i dodatkowo filtrujemy przez gazę. 
  • Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do butelek. 
  • Gotowe butelki z nalewką także należy przechowywać w ciemnym i ciepłym miejscu, idealna będzie piwniczka. 

Nalewka z żurawiny suszonej lub świeżej/mrożonej - pomysł na prezent 

Nalewka z żurawiny suszonej lub świeżej ucieszy każdego konesera domowych trunków. Zamiast zwykłej butelki warto kupić ładną, zamykaną karafkę. Dodatkowo szkło przywiązujemy materiałową wstążką w kratkę oraz dodajemy osobisty liścik. 

Nalewka z żurawiny - ile procent? 

Na koniec dnia nie możemy zapomnieć o tym, że nalewka z żurawiny to jednak alkohol i to dosyć mocny, ma ona zazwyczaj od 40 do 60 proc.

Zobacz też: Nalewka śliwkowa w trzech odsłonach. Proste przepisy, z którymi da sobie radę nawet początkujący

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.