Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych
Rubinowy trunek znany jest od pokoleń, staropolska nalewka z żurawiny, którą przygotowuje się jesienią, od lat zajmuje wyjątkowe miejsce na świątecznym stole i w sercach Polaków. Niepowtarzalny smak oraz aromat, jakim wyróżnia się nalewka żurawinowa, nie da się pomylić z niczym innym. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na nalewkę z żurawiny, który z pewnością zakończy się sukcesem. Do dzieła!
Z pewnością część osób zada sobie to pytanie: czy przygotować nalewkę z żurawiny mrożonej, świeżej czy suszonej? A tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, z uwagi na dużą dostępność suszonych owoców może to być najlepsze rozwiązanie na ostatnią chwilę. Z drugiej strony, każdy, kto ma świeżą żurawinę może ją zamrozić i cieszyć się jej smakiem i aromatem na dłużej. O szczegółach piszemy poniżej.
Przed przystąpieniem do wykonania nalewki, najpierw należy wybrać się na zakupy. Pełną listę produktów potrzebnych do przygotowania nalewki żurawinowej prezentujemy poniżej.
Oto prosty przepis na nalewkę z żurawiny na spirytusie:
Nalewka z żurawiny suszonej lub świeżej ucieszy każdego konesera domowych trunków. Zamiast zwykłej butelki warto kupić ładną, zamykaną karafkę. Dodatkowo szkło przywiązujemy materiałową wstążką w kratkę oraz dodajemy osobisty liścik.
Na koniec dnia nie możemy zapomnieć o tym, że nalewka z żurawiny to jednak alkohol i to dosyć mocny, ma ona zazwyczaj od 40 do 60 proc.
Zobacz też: Nalewka śliwkowa w trzech odsłonach. Proste przepisy, z którymi da sobie radę nawet początkujący