Sernik z jabłkami - różne warianty. Sprawdź proste przepisy na ciasto i dodatki

Sernik z jabłkami to jeden z ulubionych deserów Polaków. Czy znasz wszystkie pyszne warianty tego ciasta? Sprawdź nasze proste przepisy na sernik.

Niebiański sernik z jabłkami - pyszny zawrót głowy 

To tradycyjne ciasto, które niegdyś polewało się po prostu czekoladą, aktualnie można zrobić w bardzo finezyjnych wersjach. Poniżej znajdziesz przewodnik po wszystkich odmianach niebiańskiego sernika z jabłkami. 

Sernik z jabłkami i kruszonką - ukłon w stronę tradycji

Delikatny sernik z jabłkami i kruszonką to bardzo popularna wersja, którą znamy od pokoleń. Kruszonka to nic innego jak ciasto zrobione z mąki (1 szklanka), masła (pół kostki) i cukru (pół szklanki), które po przygotowaniu ścieramy na sernikową bazę i wstawiamy do piekarnika. 

Zobacz też: Jak zrobić kruszonkę? Tradycyjna słodka ozdoba dla naszych wypieków

Sernik z jabłkami i bezą - słodka niespodzianka 

Idealne połączenie tradycji z nutą nowoczesności. Sernik z jabłkami i bezą można podać na przykład z okazji urodzin, w formie polewy idealnie sprawdzi się sok malinowy. Do dekoracji można używać zarówno kolorowej posypki jak i świeżych malin z listkami mięty. Bezę można wykonać samodzielnie z białek jajek oraz cukru. Małe bezy można też kupić w sklepie w pastelowych kolorach. Czasami droga na skróty to najlepsze wyjście. 

Zobacz też: Jak zrobić bezę? Podpowiadamy, jak przygotować ten słodki deser

Sernik z jabłkami i galaretką - co za widok!

Na sernikową bazę układamy płatki z jabłek, które można wcześniej zamoczyć na przykład w karmelu. Następnie wystarczy przygotować ulubioną galaretkę, którą albo wylewamy na wierzch przy pomocy głębokiego pojemnika lub kroimy w drobną kostkę, z której tworzymy efekt 3D na wierzchu ciasta. Sernik z jabłkami i galaretką w tym wydaniu zachwyci każdego. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik z karmelizowanymi jabłkami - palce lizać! 

Karmelizowane owoce układamy na wierzchu ciasta, następnie całość posypujemy cukrem pudrem. Kolorytu dodadzą maliny oraz truskawki, które aktualnie można dostać nawet zimą. Sernik z karmelizowanymi jabłkami to klasyk, który można urozmaicać po swojemu. 

Ciasto z serem z wiaderka i jabłkami - jak zrobić bazę?

Poszukujesz receptury na ciasto z serem z wiaderka i jabłkami? Poniżej prezentujemy jak krok po kroku upiec sernik. Lista składników jest dość długa, ale przepis w miarę prosty. 

Lista składników na masę jabłkową: 

  • jabłka - 500 g, 
  • cukier - 3 łyżki, 
  • cynamon - 2 małe łyżeczki, 
  • cukier puder. 

Lista składników na masę serową: 

  • twaróg sernikowy - 1 kg, 
  • budyń waniliowy bez cukru - 2 opakowania,
  • cukier - 1 szklanka,
  • cukier waniliowy - 1 sztuka, 
  • jajka - 2 sztuki. 

Lista składników na ciasto i kruszonkę:

  • mąka - 250 g,
  • szczypta soli, 
  • cukier puder - 70 g, 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
  • zimne masło - 160 g, 
  • jajko - 1 sztuka. 

Przygotowanie: 

  1. Ciasto zagniatamy z powyższych składników. 
  2. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy na dwie części, jedną mniejszą drugą większą. Mniejszą część należy schować do lodówki. 
  3. Większą część ciasta pokrój na plastry i wyłóż nimi dno tortownicy razem z bokami i wstawiamy do lodówki. 
  4. Następnie z podanych składników przygotowujemy masę serową. 
  5. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i cynamonem. 
  6. Masę serową wykładamy na spód, następnie jabłka i na wierzch ścieramy część ciasta z lodówki. 
  7. Całość przekładamy do piekarnika: 180 stopni, czas pieczenia: 60 minut. 
  8. Po ostudzeniu ciast można posypać cukrem pudrem.  

Zobacz też: Karpatka - przepis na królową słodkości. Sekretem jest idealne ciasto parzone. Podpowiadamy jak je zrobić

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.