To tradycyjne ciasto, które niegdyś polewało się po prostu czekoladą, aktualnie można zrobić w bardzo finezyjnych wersjach. Poniżej znajdziesz przewodnik po wszystkich odmianach niebiańskiego sernika z jabłkami.
Delikatny sernik z jabłkami i kruszonką to bardzo popularna wersja, którą znamy od pokoleń. Kruszonka to nic innego jak ciasto zrobione z mąki (1 szklanka), masła (pół kostki) i cukru (pół szklanki), które po przygotowaniu ścieramy na sernikową bazę i wstawiamy do piekarnika.
Zobacz też: Jak zrobić kruszonkę? Tradycyjna słodka ozdoba dla naszych wypieków
Idealne połączenie tradycji z nutą nowoczesności. Sernik z jabłkami i bezą można podać na przykład z okazji urodzin, w formie polewy idealnie sprawdzi się sok malinowy. Do dekoracji można używać zarówno kolorowej posypki jak i świeżych malin z listkami mięty. Bezę można wykonać samodzielnie z białek jajek oraz cukru. Małe bezy można też kupić w sklepie w pastelowych kolorach. Czasami droga na skróty to najlepsze wyjście.
Zobacz też: Jak zrobić bezę? Podpowiadamy, jak przygotować ten słodki deser
Na sernikową bazę układamy płatki z jabłek, które można wcześniej zamoczyć na przykład w karmelu. Następnie wystarczy przygotować ulubioną galaretkę, którą albo wylewamy na wierzch przy pomocy głębokiego pojemnika lub kroimy w drobną kostkę, z której tworzymy efekt 3D na wierzchu ciasta. Sernik z jabłkami i galaretką w tym wydaniu zachwyci każdego.
Karmelizowane owoce układamy na wierzchu ciasta, następnie całość posypujemy cukrem pudrem. Kolorytu dodadzą maliny oraz truskawki, które aktualnie można dostać nawet zimą. Sernik z karmelizowanymi jabłkami to klasyk, który można urozmaicać po swojemu.
Poszukujesz receptury na ciasto z serem z wiaderka i jabłkami? Poniżej prezentujemy jak krok po kroku upiec sernik. Lista składników jest dość długa, ale przepis w miarę prosty.
Lista składników na masę jabłkową:
Lista składników na masę serową:
Lista składników na ciasto i kruszonkę:
Przygotowanie:
Zobacz też: Karpatka - przepis na królową słodkości. Sekretem jest idealne ciasto parzone. Podpowiadamy jak je zrobić