Kapusta z grochem na Wigilię. Proste przepisy na aromatyczną kapustę wigilijną

Kapusta z grochem pojawia się na polskich stołach jako podstawowe danie wigilijne. Głównymi składnikami są groch i średnio kwaśna kiszona kapusta. Według staropolskiej tradycji kapusta jest symbolem siły i życiowej energii, a jej połączenie z grochem ma pomóc nam zachować dobre zdrowie na kolejny rok. Jak przygotować tradycyjną kapustę wigiliją?

Kapusta z grochem na Wigilię. Jak zrobić tradycyjną kapustę z grochem?

W Polsce kapustę uprawia się już od ponad tysiąca lat. Była na tyle popularna, że uprawiano ją na terenie całego kraju i spożywano przez cały rok. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem lub słoniną i takie właśnie danie było na tyle popularne, że serwowane je na wyjątkowe okazje, takie jak wesela, święta Bożego Narodzenia. W wersji postnej była to też staropolska wielkanocna potrawa. 

Kiszona kapusta ma bardzo wiele witamin i minerałów. To doskonałe źródło błonnika pokarmowego oraz bakterii probiotycznych. Reguluje pracę układu pokarmowego i wzmacnia odporność, wspiera też florę jelitową, co może nam się szczególnie przydać w czasie kuracji antybiotykowej. Z kolei groch stanowi dobre źródło białka, dostarcza węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie. I choć po kapustę sięgamy chętnie cały rok, to ta w wersji grochem, w czasie wigilijnej kolacji smakuje naprawdę wyjątkowo. Jak ją przygotować? 

Kapusta z grochem. Jak zrobić kapustę wigilijną? 

Na początku najważniejszym elementem będzie przygotowanie grochu, gdyż musimy moczyć go całą noc w wodzie, a dopiero następnego dnia przygotowujemy danie do końca. Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych punktów dzięki, którym nasza potrawa będzie idealna.

  • Groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia.
  • Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy do niej dwie szklanki wody i gotujemy ok 3 godziny aż  do miękkości.
  • W oddzielnym garnku gotujemy groch do czasu aż będzie miękki.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy, potem dodajemy i podsmażamy grzyby. 
  • Na patelni przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty z grochem gdy będzie miała złoty kolor.
Zobacz wideo A po kapuście wigilijnej, czas na bigos!

Kapusta z grochem: przepis

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 800 g grochu
  • 80 ml oliwy
  • 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 g suszonych grzybów (namoczonych)
  • po szczypcie soli, cukru i pieprzu. 

Kapustę odciśnij i zachowaj sok. W garnku na oliwie przyrumień posiekaną wcześniej cebulę. Do wszystkie dołóż kapustę, zalej szklanką wody i chwilę podgrzej. Dodaj ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Duś na małym ogniu jakąś godzinę. Odstaw na noc. Na noc namocz też groch zalewając go wodą aż się pokryje. Następnego dnia zagotuj kapustę i dodaj groch. Duś około godziny. Jeżeli w garnku jest dużo płynu, duś kapustę bez przykrywki, a jeśli mało - uzupełnij wodą lub kwaśnym sokiem z kapusty. Wystudź. Kolejnego dnia znów podgrzej i dopraw. 

Kapusta z grochem - przepis wg Ani Starmach

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 400 g grochu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pełna łyżeczka majeranku
  • 2 g łyżeczki kminku (całego)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Groch zalej wodą (woda powinna wystawać kilka centymetrów ponad poziom grochu) i odstaw na 10-12 godzin. Po tym czasie wodę odlej, nalej świeżej, dodaj majeranek i gotuj groch na małym ogniu przez około 40-50 minut (aż będzie miękki, może się lekko rozpadać). Po ugotowaniu odcedź. Kapustę przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, odciśnij, pokrój drobno. Następnie kapustę przełóż do garnka, zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj około godziny, po ugotowaniu odcedź. Cebulę obierz, drobno posiekaj, przesmaż na łyżce masła i dodaj do kapusty. Ugotowaną kapustę wymieszaj z miękkim grochem, dodaj łyżkę masła, dopraw do smaku.

Przepis na kapustę z grochem Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty 
  • 0,5 kg grochu  
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki smalcu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli 
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • szczypta majeranku 

Przygotowanie:

Kapustę przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Ugotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu. Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się. Połącz kapustę z grochem. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty. Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zobacz też: Zupa borowikowa. Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z makaronem i zupę krem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.