Groch z kapustą - przepis na wigilijny klasyk. Jeden błąd może pozbawić danie smaku

Groch z kapustą czy kapusta z grochem? Bez znaczenia jak nazywamy to danie, obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Jak przygotować groch z kapustą, by w Wigilię smakował wszystkim gościom? Przede wszystkim nie płucz kapusty, w przeciwnym razie twoje danie straci swój wyrazisty smak.

Więcej przepisów na tradycyjne świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Groch z kapustą to jedna z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. To danie ma wielowiekową tradycję i od wielu lat gości na polskich stołach podczas różnych ważnych świąt i uroczystości. Przepis na groch z kapustą jest naprawdę banalny, jeśli jednak chcesz, by twoje danie miało wyjątkowy i wyrazisty smak, zrezygnuj z płukania kiszonej kapusty. Podczas płukania nie tylko pozbawisz kapustę kwaśnego smaku, ale także wielu wartości zdrowotnych. 

Groch z kapustą - przepis na tradycyjne wigilijne danie:

Przygotuj następujące składniki:

  • 0,5 kg żółtego łuskanego grochu
  • 1 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
  • 2 większe żółte cebule
  • olej rzepakowy
  • przyprawy (sól, pieprz, mielony kminek, liście laurowe, ziele angielskie)

Groch z kapustą - sposób przygotowania:

  1. Dzień przed planowanym gotowaniem potrawy namocz groch. Wsyp 0,5 kg grochu do miski i zalej 1 l zimnej wody. Pozostaw na całą noc, by groch napęczniał.
  2. Następnego dnia, odcedź napęczniały groch i przepłucz go zimną wodą. Włóż go do garnka i zalej wodą tak, aby sięgała około 2 cm ponad poziom grochu. Gotuj na małym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy groch się gotuje, zajmij się kapustą. Odciśnij ją z nadmiaru soku i posiekaj na desce. Posiekaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i płaską łyżeczkę kminku. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.
  4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju rzepakowego i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli.
  5. Do garnka z ugotowanym grochem dodaj kapustę, zeszkloną cebulę i na małym ogniu gotuj całość około pół godziny, systematycznie mieszając. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą lub cukrem.

Tak przygotowany groch z kapustą to smak polskiej tradycji. Czy to danie znajdzie się na wigilijnym stole w twoim domu?

Zobacz wideo
Więcej o: