Więcej przepisów na tradycyjne świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Groch z kapustą to jedna z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. To danie ma wielowiekową tradycję i od wielu lat gości na polskich stołach podczas różnych ważnych świąt i uroczystości. Przepis na groch z kapustą jest naprawdę banalny, jeśli jednak chcesz, by twoje danie miało wyjątkowy i wyrazisty smak, zrezygnuj z płukania kiszonej kapusty. Podczas płukania nie tylko pozbawisz kapustę kwaśnego smaku, ale także wielu wartości zdrowotnych.
Groch z kapustą - przepis na tradycyjne wigilijne danie:
Przygotuj następujące składniki:
- 0,5 kg żółtego łuskanego grochu
- 1 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
- 2 większe żółte cebule
- olej rzepakowy
- przyprawy (sól, pieprz, mielony kminek, liście laurowe, ziele angielskie)
Groch z kapustą - sposób przygotowania:
- Dzień przed planowanym gotowaniem potrawy namocz groch. Wsyp 0,5 kg grochu do miski i zalej 1 l zimnej wody. Pozostaw na całą noc, by groch napęczniał.
- Następnego dnia, odcedź napęczniały groch i przepłucz go zimną wodą. Włóż go do garnka i zalej wodą tak, aby sięgała około 2 cm ponad poziom grochu. Gotuj na małym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając.
- Gdy groch się gotuje, zajmij się kapustą. Odciśnij ją z nadmiaru soku i posiekaj na desce. Posiekaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i płaską łyżeczkę kminku. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju rzepakowego i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli.
- Do garnka z ugotowanym grochem dodaj kapustę, zeszkloną cebulę i na małym ogniu gotuj całość około pół godziny, systematycznie mieszając. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą lub cukrem.
Tak przygotowany groch z kapustą to smak polskiej tradycji. Czy to danie znajdzie się na wigilijnym stole w twoim domu?