Śledzie po węgiersku. Wigilijny hit przygotujesz w godzinę

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez ryb. Kolorowe sałatki i wymyślne przepisy co roku królują na naszych stołach. Niezwykle prostym i efektownym pomysłem są śledzie po węgiersku. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować danie, które zachwyci gości.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Śledzie po węgiersku to nic innego jak śledziowa sałatka, która dzięki dużej ilości papryki i cebuli nabiera charakterystycznego smaku, doskonale znanego w kuchni tego kraju. Jej przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż godzinę.

Składniki na śledzie po węgiersku

  • 3 płaty śledziowe a'la matias (najlepiej, aby moczyć je wcześniej przez minimum 3 godziny),
  • 1 duża cebula,
  • pół zielonej papryki,
  • pół czerwonej papryki,
  • 4 duże pieczarki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • olej do smażenia,
  • 3-4 łyżki octu,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

1. Warzywa pokrój w kosteczkę,

2. Na patelni rozgrzej olej a następnie podsmaż na nim paprykę, cebulę i pieczarki,

3. Kiedy warzywa się zarumienią, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy,

4. Gotuj sos około 4 minut a następnie odstaw do ostygnięcia,

5. Śledzie pokrój w około dwucentymetrowe paseczki,

6. Do wystudzonych warzyw dodaj ocet a następnie wymieszaj z rybą,

7. Wstaw do lodówki na noc. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA