Śledzie po meksykańsku. Proste wigilijne danie, które zachwyci twoich gości

Śledzie po meksykańsku to jedno z ulubionych dań wigilijnych. Mają one zazwyczaj pikantno-słodki smak. Jak przygotować takie danie? Podpowiadamy.

Więcej ciekawych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Śledź na święta - jak przyrządzić?

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez śledzia po meksykańsku. To niewątpliwie jedna z najciekawszych propozycji na wigilijne danie. Podpowiadamy krok po kroku, jak je przygotować. 

Śledzie po meksykańsku - potrzebne składniki

Jakie składniki będą ci potrzebne? Przygotuj:

  • słoik gotowego sosu meksykańskiego
  • 60 dag śledzi
  • cebulę
  • puszkę czerwonej fasoli
  • 2 papryki

Śledzie po meksykańsku - prosty przepis

Oto prosty przepis na danie, które zachwyci twoich gości. Zaczynam oczywiście od moczenia śledzi w wodzie. Ile powinno to trwać? Ta kwestia wzbudza spore wątpliwości. Zanim jednak włożymy je do miski z wodą, sprawdźmy, jak bardzo słony jest ich smak. Od tego uzależniamy czas moczenia. Większości płatów śledziowych wystarczą 2-3 godziny. Jednak co ważne, co godzinę zalewę należy odlewać i wlewać świeżą wodę. Po tym czasie płaty śledziowe należy pokroić na dosyć drobne kawałki. 

  • Następnie po usunięciu gniazd z papryki kroimy je na drobno;
  • cebulę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy;
  • mieszamy cebulę z papryką, dodajemy do nich także fasolę;
  • dodajemy sos meksykański;
  • na koniec mieszamy składniki z pokrojonymi wcześniej na drobne kawałki płatami śledziowymi. 

Danie wkładamy do lodówki na kilka godzin przed kolacją. Podajemy je na zimno.

Sos meksykański - jak przygotować go w domu?

Przepis zakłada wykorzystanie sosu meksykańskiego. Jeśli nie chcesz go kupować, przygotuj go samodzielnie w domu. Będą ci do tego potrzebne: 

  • 3 pomidory;
  • cebula;
  • przecier pomidorowy (200 ml);
  • 2 papryki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • papryka ostra chilli w proszku (1 łyżeczka);
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • sól;
  • pieprz;
  • czerwona fasola konserwowa (1/2 puszki);
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Pokrój cebulę w kostkę i ją delikatnie podsmaż. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Zmiażdż czosnek. Następnie wymieszaj go z cebulą, pomidorami oraz z pokrojoną w kosteczkę papryką. 

  • Dodaj pierz i sól;
  • wymieszaj wszystkie składniki;
  • a następnie pod przykryciem duś na wolnym ogniu;
  • następnie dodaj przecie pomidorowy oraz fasolę (musi być odsączona);
  • dodaj chilli i cukier, a następnie wlej ocet;
  • wszystkie składniki wymieszaj;
  • duś przez mniej więcej pół godziny.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.