Ryba w zalewie octowej - na patelnię lub do piekarnika
Polska tradycja świąteczna obfituje w ryby: karp, śledzie, ryba po grecku, ryba w galarecie, czy ryba w zalewie octowej. Ta ostatnia propozycja skierowana jest do miłośników ostrzejszych smaków, ocet nadaje lekko kwaskowaty smak oraz sprawia, że rybę w tym wydaniu można przechować na dłużej (ryba w zalewie octowej do słoika). Poniżej znajdziesz przepis na ryby w occie w różnym wydaniu.
Ryby w occie - który gatunek będzie najlepszy?
Tak naprawdę wybór należy do nas, ale w tej formie idealnie sprawdzają się ryby słodkowodne, czyli: sandacz, szczupak, węgorz europejski, pstrąg tęczowy, leszcz oraz karp.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim
Ryba w zalewie octowej do słoika - przepis
To prosty patent, który sprawi, że ulubionym smakiem ryby będziemy mogli cieszyć się dłużej. Poniżej prezentujemy listę składników oraz przepis na rybę smażoną w zalewie octowej do słoika.
Ryba smażona w zalewie octowej do słoika - lista składników
- ryba - ok. 2 kg,
- cebula - 1 sztuka,
- woda - 5 szklanek,
- liście laurowe - 4 sztuki,
- cukier - pół szklanki,
- sól i pieprz,
- odrobina mąki,
- ocet 10% - 1 szklanka,
- ziele angielskie - ok. 5 ziaren,
- olej,
- masło - 1 mała łyżeczka.
Ryba smażona w zalewie octowej do słoika - przepis
- Rybę należy oczyścić i pokroić na porcje.
- Następnie kawałki panierujemy przy pomocy mąki i smażymy na maśle.
- W następnym kroku ryby należy odłożyć na ręcznik papierowy, aż ostygną.
Zalewa octowa do ryb w occie - przepis
- Do garnka wlewamy wodę z octem. Następnie dodajemy przyprawy, cukier, sól oraz pokrojoną cebulę. To wszystko należy razem zagotować i zostawić do ostygnięcia.
W momencie, gdy zalewa do ryb w occie jest już gotowa, można wrócić do głównego przepisu:
- Rybę po wystudzeniu należy ułożyć w szklanym naczyniu i zalać zimną zalewą.
- Następnie wkładamy słoik do lodówki na dolną półką na około 48 godzin.
Ryba opiekana w zalewie octowej - przepis
Poniższy przepis zamiast smażenia zakłada udział piekarnika. Ryby w tym wydaniu są równie smaczne. Ryba opiekana w zalewie octowej to naprawdę wyjątkowa receptura, zdecydowanie warto spróbować.
Lista składników:
- ryba - 1 kg,
- bułka tarta,
- woda - 1 l,
- mąka,
- jajko,
- sól, pieprz, cukier,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- ocet 10% - pół szklanki,
- olej,
- cebula - 4 sztuki.
Przygotowanie:
- Rybę czyścimy i kroimy na kawałki. Pieczemy w panierce z soli, pieprzu, jajka, mąki i bułki.
- Cebulę należy pokroić na płatki i zeszklić na oleju, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Teraz czas na zalewę (przepis dostępny powyżej).
- Po przygotowaniu i wystudzeniu zalewy. Rybę w kawałkach układamy w garnku, dodajemy cebulę i znów rybę, następnie zalewamy zalewą i odstawiamy na 24 h do lodówki.
Zobacz też: Pomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie