Ryba w occie - na święta i po świętach

Ryba w occie smażona, czy pieczona zawsze smakuje wyśmienicie. Który gatunek wybrać i jak przygotować rybę w occie?

Ryba w zalewie octowej - na patelnię lub do piekarnika 

Polska tradycja świąteczna obfituje w ryby: karp, śledzie, ryba po grecku, ryba w galarecie, czy ryba w zalewie octowej. Ta ostatnia propozycja skierowana jest do miłośników ostrzejszych smaków, ocet nadaje lekko kwaskowaty smak oraz sprawia, że rybę w tym wydaniu można przechować na dłużej (ryba w zalewie octowej do słoika). Poniżej znajdziesz przepis na ryby w occie w różnym wydaniu. 

Ryby w occie - który gatunek będzie najlepszy? 

Tak naprawdę wybór należy do nas, ale w tej formie idealnie sprawdzają się ryby słodkowodne, czyli: sandacz, szczupak, węgorz europejski, pstrąg tęczowy, leszcz oraz karp. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim

Ryba w zalewie octowej do słoika - przepis 

To prosty patent, który sprawi, że ulubionym smakiem ryby będziemy mogli cieszyć się dłużej. Poniżej prezentujemy listę składników oraz przepis na rybę smażoną w zalewie octowej do słoika. 

Ryba smażona w zalewie octowej do słoika - lista składników

  • ryba - ok. 2 kg, 
  • cebula - 1 sztuka, 
  • woda - 5 szklanek, 
  • liście laurowe - 4 sztuki, 
  • cukier - pół szklanki, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina mąki,
  • ocet 10% -  1 szklanka, 
  • ziele angielskie - ok. 5 ziaren, 
  • olej, 
  • masło - 1 mała łyżeczka. 

Ryba smażona w zalewie octowej do słoika - przepis 

  1. Rybę należy oczyścić i pokroić na porcje. 
  2. Następnie kawałki panierujemy przy pomocy mąki i smażymy na maśle. 
  3. W następnym kroku ryby należy odłożyć na ręcznik papierowy, aż ostygną. 

Zalewa octowa do ryb w occie - przepis

  1. Do garnka wlewamy wodę z octem. Następnie dodajemy przyprawy, cukier, sól oraz pokrojoną cebulę. To wszystko należy razem zagotować i zostawić do ostygnięcia. 

W momencie, gdy zalewa do ryb w occie jest już gotowa, można wrócić do głównego przepisu: 

  1. Rybę po wystudzeniu należy ułożyć w szklanym naczyniu i zalać zimną zalewą. 
  2. Następnie wkładamy słoik do lodówki na dolną półką na około 48 godzin.  

Ryba opiekana w zalewie octowej - przepis 

Poniższy przepis zamiast smażenia zakłada udział piekarnika. Ryby w tym wydaniu są równie smaczne. Ryba opiekana w zalewie octowej to naprawdę wyjątkowa receptura, zdecydowanie warto spróbować. 

Lista składników: 

  • ryba - 1 kg, 
  • bułka tarta, 
  • woda - 1 l,
  • mąka, 
  • jajko, 
  • sól, pieprz, cukier,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy, 
  • ocet 10% - pół szklanki, 
  • olej, 
  • cebula - 4 sztuki. 

Przygotowanie: 

  1. Rybę czyścimy i kroimy na kawałki. Pieczemy w panierce z soli, pieprzu, jajka, mąki i bułki. 
  2. Cebulę należy pokroić na płatki i zeszklić na oleju, następnie odstawiamy do ostygnięcia. 
  3. Teraz czas na zalewę (przepis dostępny powyżej). 
  4. Po przygotowaniu i wystudzeniu zalewy. Rybę w kawałkach układamy w garnku, dodajemy cebulę i znów rybę, następnie zalewamy zalewą i odstawiamy na 24 h do lodówki.   

Zobacz też: Pomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie

Więcej o: