Pomysł na świąteczny obiad: co podać w pierwszy lub drugi dzień świąt?

Warto mieć dobry pomysł na świąteczny obiad, by z jednej strony przyrządzić potrawy, które będą wszystkim smakowały, z drugiej zaś nie spędzić całego dnia w kuchni na przygotowaniu jedzenia. Ponieważ w czasie świąt postne potrawy odchodzą w zapomnienie, na stołach królują mięsa, przyrządzane w rozmaity sposób. Sprawdzamy, co warto podać na świąteczny obiad.

Pomysł na świąteczny obiad bożonarodzeniowy: schab ze śliwką

Pomysł na świąteczny obiad bożonarodzeniowy nie musi sięgać do tradycyjnych potraw – choć oczywiście jeśli wszyscy w domu je lubią i czekają na nie cały rok, to nie sposób zrezygnować z pewnych dań. Jedną z potraw, które pojawiają się na wielu polskich stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia, jest schab ze śliwką.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 150 gramów suszonych śliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka majeranku,
  • pół szklanki wody,
  • sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy do smaku.

Schab umyć pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przez środek mięsa przebić długim, cienkim nożem kanał. Otwór wypełnić całymi suszonymi śliwkami bez pestek. Schab związać w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Natrzeć przyprawami i czosnkiem. Mięso zawinąć szczelnie w folię i odłożyć do lodówki na minimum trzy godziny (czas marynowania można wydłużyć nawet do 48 godzin). Zdjąć folię, schab przełożyć do naczynia żaroodpornego (tłuszczykiem do góry – o ile jest), polać od góry dwiema łyżkami oleju. Jeśli schab nie ma warstwy tłuszczyku, można na wierzchu położyć cienkie plasterki boczku lub słoniny, co zabezpieczy dodatkowo mięso przed wysuszeniem. Wlać do naczynia pół szklanki wody, umieścić je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć moc do 160 stopni. W tej temperaturze piec 50 minut, systematycznie polewając mięso zebranym na dnie naczynia sosem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Przestudzony rzadki sos odlać do rondelka. Dodając do niego łyżeczkę musztardy lub chrzanu oraz po łyżeczce mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej można w prosty sposób uzyskać sos musztardowy lub chrzanowy – wystarczy mieszając doprowadzić do wrzenia i po chwili wyłączyć.

Obiad bożonarodzeniowy: zupa to podstawa

Obiad bożonarodzeniowy nie może obyć się bez zupy. Najczęściej w pierwszy dzień świąt podawana jest zupa, która pozostała z wigilii: grzybowa, rybna, czerwony barszcz czy kwaśnica. Warto jednak zaproponować domownikom i gościom coś innego, np. zupę krem z białych warzyw.

Składniki:

  • 150 gramów białej części pora,
  • 150 gramów korzenia pietruszki,
  • 150 gramów korzenia selera,
  • 150 gramów ziemniaków,
  • pół kwaskowatego jabłka,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oleju,
  • 4 – 5 mrożonych borowików,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 świeże listki laurowe,
  • sól, pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • garść liści koperku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu mielonego.

Warzywa obrać i opłukać. Ziemniaki, selera i pietruszkę pokroić w kostkę, pora w półplasterki. Jabłko obrać i pokroić na małe kawałki. Rozpuścić w garnku łyżkę masła, wrzucić warzywa i smażyć na małym ogniu kilka minut, mieszając i pilnując by się nie zrumieniły. Dodać wodę i mleko, dorzucić listki laurowe, gotować około kwadransa, do miękkości warzyw. Dorzucić kawałki jabłka i gotować kolejne kilka minut. Zblendować na gładki krem, doprawić solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Rozmrożone borowiki pokroić w plasterki, przesmażyć na oleju z masłem do zrumienienia, oprószyć odrobiną soli i mielonego pieprzu. Umyty i osuszony koperek wrzucić do pojemnika blendera, wlać olej, sok z cytryny, dodać przyprawy i zblendować. Zupę podawać z plasterkami borowików, zdobiąc kleksem zielonej emulsji.

Co na obiad bożonarodzeniowy? Warto sięgnąć po drób

Co na obiad bożonarodzeniowy prócz zupy można podać? Dobrym pomysłem będzie drób. Biesiadników może zachwycić każda potrawa wyczarowana z tego delikatnego mięsa, na przykład kaczka z jabłkami.

Składniki:

  • kaczka,
  • 8 jabłek,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka cukru,
  • sól, pieprz.

Cztery jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, posypać łyżką majeranku. Kaczkę natrzeć przyprawami, do wnętrza włożyć jabłka. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim kaczkę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około dwóch godzin, gdy kaczka będzie miała złocisty kolor, przykryć ją folią aluminiową. Mniej więcej po godzinie odlać dwie łyżeczki wytopionego z kaczki smalcu na patelnię. Pozostałe jabłka obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do rozgrzanego tłuszczu z kaczki, dodać sok z cytryny i cukier oraz odrobinę majeranku. Dusić pod przykryciem. Upieczoną kaczkę podawać z uprażonymi jabłkami.

Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Dania obiadowe na Boże Narodzenie: a może ryby?

Dania obiadowe na Boże Narodzenie nie zawsze muszą być mięsne. Wieprzowinę czy drób z powodzeniem można zastąpić rybami, zwłaszcza gdy sięgniemy po przepis łatwy i stosunkowo szybki w wykonaniu, na przykład na aromatycznego łososia z piekarnika.

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą,
  • ćwiartka cytryny,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • słodka papryka,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz.

Łososia opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyjąć ości, posolić, doprawić słodką papryką i skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu 220). Rybę zawinąć w folię aluminiową, piec około 30 minut. Serwować po skropieniu sokiem z cytryny i doprawieniu świeżo mielonym pieprzem.

Jakie potrawy na obiad na Boże Narodzenie? [lista]

Dla tych, którzy zastanawiają się, jakie potrawy na obiad na Boże Narodzenie można podać, garść propozycji:

  • polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów,
  • pieczeń świąteczna,
  • roladki z indyka,
  • cytrynowy kurczak,
  • schab pieczony w pomarańczach,
  • szynka z miodową glazurą,
  • wieprzowina w kruchym cieście,
  • gęś nadziewana jabłkami,
  • indyk w żurawinie,
  • pieczona perliczka,
  • bigos,
  • pierś z indyka w boczku z morelami,
  • pieczona karkówka w miodzie i musztardzie,
  • cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem,
  • rolady z wołowiny.

Zobacz też: Muffinki piernikowe z niespodzianką - dziecinnie prosty przepis

Więcej o:
Copyright © Agora SA