Przepis na sernik królewski. Wystarczy jeden szczegół, by zrobił się puszysty

Sernik to wypiek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie świąt. Jedną z najlepszych jego wersji jest królewska - ze startym kakaowym ciastem i wilgotną, aromatyczną masą. Podpowiadamy, jak sprawić, by był puszysty i nie opadał.

Więcej kulinarnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik królewski to jedna z najbardziej znanych wersji tego ciasta w Polsce. W tradycyjnej wersji piecze się go w prostokątnej formie, a na spodzie i wierzchu umieszcza kruche, kakaowe ciasto. Dzięki prostemu trikowi w postaci dodania do serowej masy ubitych białej, zamiast płynnych, sernik staje się puszysty i lekki. Ciasto z tego przepisu możesz przygotować kilka dni przed świętami. Będzie smakowało tak samo dobrze, jeśli tylko przechowasz je w chłodnym miejscu.

Składniki na sernik królewski

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu. Pamiętaj, aby zmielić go minimum trzykrotnie,
  • 4 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • skórka z połowy pomarańczy lub cytryny,
  • 200 g masła,
  • 0,5 szklanki cukru.

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao,
  • 2 jajka,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

1. Najłatwiej będzie nam zacząć od ciasta kruchego. Ono też potrzebuje najwięcej czasu do odpoczynku. Przesianą mąkę wsypujemy do dużej miski. Następnie dodajemy kakao, sól, pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz jogurt. Zagniatamy aż składniki dokładnie się połączą, a następnie dzielimy ciasto na dwie równe części, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny,

2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem,

3. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki, wyrabiamy je chwilę, aż zrobi się znowu plastyczne, a następnie kroimy na cienkie plastry (około 1 cm). Tak przygotowanymi plackami wykładamy dno blaszki a następnie, delikatnie rozciągając ciasto, wypełniamy puste miejsca i wyrównujemy powierzchnię,

4. Czas na masę serową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W dużej misce mieszamy miksujemy twaróg, żółtka, budyń, skórkę z pomarańczy lub cytryny u cukier. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dodajemy ubitą pianę, bardzo delikatnie mieszając,

5. Gotową masę przelewamy na blaszkę,

6. Wyjmujemy z lodówki drugą część kruchego ciasta i ścieramy je na grubych oczkach a następnie dokładnie posypujemy nim ciasto,

7. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.,

8. Pieczemy sernik przez około godzinę. Po upływie tego czasu delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i wyłączamy grzanie. Kiedy ciasto się ostudzi, wstawiamy je na noc do lodówki. Najlepiej będzie smakowało następnego dnia. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.