Sernik tradycyjny - przepis wprost z babcinego zeszytu. Lepsze ciasto nie istnieje

Sernik tradycyjny to deser, którego smak pamiętamy z dzieciństwa. Robiły go nasze babcie z okazji różnych świąt, ale to ciasto na Boże Narodzenie smakowało zdecydowanie najlepiej. Przepis na ten sernik jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Zrób sernik tradycyjny na święta, taki jak sprzed lat.

Więcej babcinych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.p

Dla wielu z nas sernik to ciasto, które obowiązkowo musi pojawić się podczas świątecznych spotkań. Przepisów na serniki jest mnóstwo, ale smakiem zdecydowanie wygrywa sernik tradycyjny. Jak zrobić to ciasto, żeby smakowało jak dawno temu u babci? Przepis jest bardzo prosty i ty decydujesz, czy dodasz do niego rodzynki, czy zrezygnujesz z tego nieco kontrowersyjnego dodatku.

Muffinki piernikowe. Zdjęcie ilustracyjneMuffinki piernikowe z niespodzianką - dziecinnie prosty przepis

Sernik tradycyjny - przepis babci:

Potrzebne składniki:

  • 1 kg twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g ciepłego masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • opcjonalnie: rodzynki lub dowolne bakalie

Sernik tradycyjny - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia twarogu. Powinien być zmielony przynajmniej 2 razy.
  2. Do miski dodaj ciepłe masło i wsyp cukier. Utrzyj składniki na puszystą masę. 
  3. Dodaj żółtka oddzielone od białek oraz kilka kropelek zapachu waniliowego. Całość miksuj mikserem na średnich obrotach i stopniowo dodawaj zmielony twaróg.
  4. Następnie do masy serowej dołóż 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki zmiksuj, aż ładnie się połączą.
  5. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i dodawaj po łyżce do masy serowej, delikatnie  mieszając. Uważaj, żeby piana nie opadła. Jeśli masz ochotę, na tym etapie dodaj rodzynki lub bakalie. Sernik dokładnie wymieszaj.
  6. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ostrożnie wlej masę serową i piecz ciasto przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozwól ciastu stygnąć w ciepłym, uchylonym piekarniku. Wierzch sernika udekoruj polewą z czekolady.

Śledź pod pierzynkąŚledzie pod pierzynką - przepis. Ten składnik doda im charakteru

Sernik tradycyjny to ciasto idealne na święta. Przygotuj go z przepisu babci, twoi bliscy będą zachwyceni.

Zobacz wideo
Więcej o: