Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki

Domowa masa makowa przyda się przy wielu świątecznych wypiekach. Użyjemy jej nie tylko do tradycyjnego makowca, ale też klusek z makiem, serników, drożdżówek czy rogalików. Przygotowanie jej na własną rękę jest naprawdę proste, a efekt pozytywnie was zaskoczy. Koniec z puszkami! Ten przepis nada waszym wypiekom nowy wymiar smaku.

Więcej kulinarnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Masa makowa przygotowana w domu nie tylko jest zdrowsza, ale też zdecydowanie smaczniejsza. Ma gęstą, zwartą konsystencję i tylko od nas zależy, jak bardzo będzie nasycona bakaliami i innymi dodatkami. Sprawdziliśmy, jak przygotowują ją Ania Starmach i Ewa Wachowicz. Z ich radami nie może się nie udać.

Domowy mak do makowca. Tego będziesz potrzebować

  • pół kilograma maku,
  • ok. 0,5 l mleka,
  • 20 g drożdży,
  • 3 łyżki miodu,
  • 100 g rodzynków z koniaku,
  • 150 g cukru pudru lub trzcinowego,
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 100 g migdałów,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g orzechów włoskich lub po prostu waszych ulubionych,
  • 1 ubite na sztywno białko,
  • 50 g suszonej żurawiny lub innych, ulubionych owoców.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Mak płuczemy pod bieżącą wodą a następnie odsączamy,

2. Zalewamy mak gorącym mlekiem (mleko powinno sięgać kilku centymetrów nad warstwę maku). Gotujemy przez pół godziny lub odstawiamy zalany mak na godzinę,

3. Przecedzamy ugotowany mak i przepuszczamy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia,

4. Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy do maku a następnie wrzucamy wszystkie pozostałe składniki. Kierujcie się swoim poczuciem smaku, wymienione w naszym przepisie dodatki możesz potraktować jako inspirację.

Więcej o: