Więcej kulinarnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Masa makowa przygotowana w domu nie tylko jest zdrowsza, ale też zdecydowanie smaczniejsza. Ma gęstą, zwartą konsystencję i tylko od nas zależy, jak bardzo będzie nasycona bakaliami i innymi dodatkami. Sprawdziliśmy, jak przygotowują ją Ania Starmach i Ewa Wachowicz. Z ich radami nie może się nie udać.
1. Mak płuczemy pod bieżącą wodą a następnie odsączamy,
2. Zalewamy mak gorącym mlekiem (mleko powinno sięgać kilku centymetrów nad warstwę maku). Gotujemy przez pół godziny lub odstawiamy zalany mak na godzinę,
3. Przecedzamy ugotowany mak i przepuszczamy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia,
4. Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy do maku a następnie wrzucamy wszystkie pozostałe składniki. Kierujcie się swoim poczuciem smaku, wymienione w naszym przepisie dodatki możesz potraktować jako inspirację.