Przepis na bulion warzywny. Prosty trik nada Twoim zupom głębi smaku

Bulion to serce większości zup, sosów i doskonałego risotto. Gotowany odpowiednio długo potrafi wyciągnąć z warzyw, co najlepsze i sprawić, że smak naszych dań stanie się niezwykle głęboki i pełny. Podpowiadamy, jak przygotować go w wersji wegetariańskiej. Gotowy wywar możesz wykorzystać np. do wigilijnego barszczu.

Więcej kulinarnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Choć tradycyjnie bulion powinno gotować się na kościach i gotowanym mięsie, jego warzywna wersja z naszego przepisu powinna przekonać nawet zatwardziałych mięsożerców. Wszystko dzięki zastosowaniu grzybów i opalanej cebuli, które dodadzą naszemu wywarowi smaku umami. Po jego przygotowaniu stwierdzicie, że to czysta esencja aromatów!

Sernik IzauraSernik Izaura, czyli ciasto jak telenowela. Przepis na popularny deser

Składniki na bulion warzywny

  • 2 l wody,
  • 5 liści laurowych,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego,
  • 15 suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki i lubczyku,
  • liście pora,
  • 3 marchewki,
  • 1,5 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 3 ziarenka jałowca,
  • 2 suszone śliwki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 goździki,
  • 2,5 łyżki sosu sojowego,
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej wodę i zacznij ją podgrzewać,

2. Wyszoruj dokładnie wszystkie warzywa, obierz jedynie seler,

3. Opal cebulę. Możesz to zrobić na jeden z trzech sposobów: jeśli masz kuchenkę gazową, umieść cebulę na palniku i opalaj ją przez kilka minut. Możesz to zrobić również w piekarniku. Piecz cebulę w 200 st. C. aż jej skórka zrobi się ciemna. Jeśli masz kuchenkę indukcyjną, możesz przypalić cebulę na patelni. W tym celu przekrój ją na pół i umieść na patelni płaską stroną aż nabierze ciemnego koloru,

4. Przełóż wszystkie warzywa, grzyby, przyprawy i sos sojowy do wody. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu przez minimum 3 godziny. Pamiętaj, aby garnek był przykryty, 

5. Ugotowany bulion przelej przez sito. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz go wykorzystać dowolnie - będzie doskonały do barszczu, rosołu i innych zup.

Makowiec japońskiJak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki

Więcej o: