Proziaki - przepis na pyszne placuszki. Ten przysmak uda się każdemu, pamiętaj jednak o kefirze

Proziaki to pulchne bułeczki sodowe wypiekane na blasze lub suchej patelni. Są pyszne, delikatne i puchate, idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Jak je zrobić? Przepis na proziaki jest naprawdę prosty, musisz jednak pamiętać o ważnej rzeczy - proziaki najlepsze wyjdą na kefirze.

Więcej regionalnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Proziaki to pyszne sodowe placuszki, szeroko znane i lubiane w okolicy Rzeszowa i Lublina. Ich przygotowanie jest banalne, przepis zawiera dosłownie kilka składników, które na pewno masz w domu. Istnieją dwie wariacje na temat przepisu na proziaki - jedni używają kefiru, inni maślanki. Osobiście uważam, że proziaki na kefirze są zdecydowanie lepsze i wychodzą bardziej puchate.

Proziaki - przepis:

Składniki:

  • ok. 500 g mąki pszennej
  • ok. 250 ml kefiru
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka sody
  • 1 jajko

Proziaki - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj większą miskę. Wlej do niej kefir i dodaj sól, cukier, sodę i jajko.
  2. Wszystkie składniki połącz mikserem na niewielkich obrotach. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj tak, by ciasto było gładkie i elastyczne.
  3. Przełóż ciasto na proziaki na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm i za pomocą dużej szklanki wycinaj z ciasta krążki.
  4. Przygotuj patelnie z grubym dnem. Rozgrzej ją, ale nie dodawaj tłuszczu. Kładź proziaki na rozgrzanej patelni i piecz je około 4 minut z każdej strony.

Tak przygotowane proziaki smakują obłędnie z masłem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu. Szczególnie polecam proziaki jako dodatek do kwaśnicy i zupy grzybowej - ten smak jest naprawdę wyjątkowy.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA