Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Mięciutki, nie rozpada się, z chrupiącą skórką na wierzchu. Tak może wyglądać twój domowy chleb. Jego przygotowanie wcale nie jest aż tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać, a lista składników jest dość krótka i nie musicie się martwić, że wydacie na ich zakup fortunę. Zresztą, sami się przekonajcie.
Składniki:
Do połamanych świeżych drożdży dodajemy łyżkę mąki, cukier, ok. 110 ml letniej (ale nie gorącej!) wody. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeżeli korzystacie z suchych drożdży, nie musicie robić zaczynu. Wtedy mieszacie ze sobą składniki i zagniatacie.
Gdy drożdże wyrosną, umieszczamy je w drugiej misce razem z mąką, masłem, solą i resztą wody. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Wierzch można posypać wybranymi ziarnami, np. słonecznika. Pieczemy przez 10 minut w 230 stopniach C (piekarnik powinien być nagrzany wcześniej), a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest gotowy (patyczek powinien być suchy).
Jeżeli spodobało wam się pieczenie własnego chleba, sprawdźcie, czym są biga i poolish i przenieście swoje pieczenie na zupełnie nowy poziom!