Przepis na chleb pszenny. Jak samemu upiec domowy chleb? To nie jest trudne

Macie dość pieczywa ze sklepów lub po prostu chcecie sprawdzić, czy potrafilibyście sami upiec chleb? Nie ma problemu. Mamy dla was przepis na chleb pszenny, dzięki któremu przekonacie się, że samodzielne zrobienie pieczywa wcale nie jest fizyką kwantową. Spróbujcie, bo domowy chlebek nie ma sobie równych!

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Mięciutki, nie rozpada się, z chrupiącą skórką na wierzchu. Tak może wyglądać twój domowy chleb. Jego przygotowanie wcale nie jest aż tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać, a lista składników jest dość krótka i nie musicie się martwić, że wydacie na ich zakup fortunę. Zresztą, sami się przekonajcie.

Przepis na chleb pszenny

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej chlebowej
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
  • 1-2 łyżki cukru
  • 260 ml wody
  • łyżka zmiękczonego masła
  • płaska łyżeczka soli

Chleb z czarnuszkąNajlepszy domowy chleb raz! Mamy genialny przepis według Ewy Wachowicz

Do połamanych świeżych drożdży dodajemy łyżkę mąki, cukier, ok. 110 ml letniej (ale nie gorącej!) wody. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeżeli korzystacie z suchych drożdży, nie musicie robić zaczynu. Wtedy mieszacie ze sobą składniki i zagniatacie.

Gdy drożdże wyrosną, umieszczamy je w drugiej misce razem z mąką, masłem, solą i resztą wody. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 

Chleb z garnkaChleb z naczynia żaroodpornego - przepis na pyszny domowy wypiek

Formę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Wierzch można posypać wybranymi ziarnami, np. słonecznika. Pieczemy przez 10 minut w 230 stopniach C (piekarnik powinien być nagrzany wcześniej), a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest gotowy (patyczek powinien być suchy).

Jeżeli spodobało wam się pieczenie własnego chleba, sprawdźcie, czym są biga i poolish i przenieście swoje pieczenie na zupełnie nowy poziom! 

Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne. W zamian zrób bigę lub poolish

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu
Więcej o: