Więcej przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Hummus świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach. Nie inaczej jest w przypadku sylwestra. Pasta idealnie pasuje zarówno do smarowania kawałków pieczywa, jak i do przegryzania razem z pokrojonymi w słupki warzywami - marchewką, papryką czy selerem. Chcesz zrobić hummus w domu? Sprawdź nasz przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Surową ciecierzycę trzeba namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. Powinna się w niej znajdować przez około 12 godzin. Następnie gotujemy ją do miękkości (to ważne!) przez około 40 minut. Po gotowaniu trzeba ją odcedzić. Ciecierzycę z puszki wystarczy z kolei tylko odsączyć z zalewy. Dalsze kroki są takie same:
Co zrobić, aby hummus był idealnie aksamitny? Swój sposób zdradził bloger Rozkoszny. Generalnie, by hummus nie był zbyt gęsty, wlewa się także odrobinę zalewy z gotowania (lub z puszki) cieciorki. I tu wkracza Rozkoszny, który zamiast zalewy dodaje wody. Jednak jest jeden warunek - musi być lodowata.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na hummus według Rozkosznego:
Hummus można przygotować też w inny sposób. Co powiecie, na użycie białej fasoli i dodanie wielu przypraw, które podkręcą jego smak? W Libanie hummus doprawia się solą, pieprzem i mieszanką siedmiu przypraw, w której skład wchodzą: ziele angielskie, czarny pieprz, cynamon, goździki, nasiona wiśni wonnej, imbir i gałka muszkatołowa. Można go też doprawić mielonym kuminem lub kolendrą.
Jeżeli taki opis was zachęcił, sprawdźcie nasz przepis na taką wersję pasty. Poniżej składniki i sposób przygotowania.
Składniki:
Sposób przygotowania obejrzycie na wideo: