Na sylwestra chcesz zrobić hummus? Przepis jest prosty. Pamiętaj, by dobrze przygotować ciecierzycę

Święta, święta i po świętach... Ale przed nami jeszcze sylwester! Jeśli w tym roku to ty gościsz u siebie znajomych lub po prostu chcesz coś przynieść na imprezę, zachęcamy do zrobienia domowego hummusu! Przepis nie jest trudny.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Hummus świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach. Nie inaczej jest w przypadku sylwestra. Pasta idealnie pasuje zarówno do smarowania kawałków pieczywa, jak i do przegryzania razem z pokrojonymi w słupki warzywami - marchewką, papryką czy selerem. Chcesz zrobić hummus w domu? Sprawdź nasz przepis.

Hummus. Przepis na domową pastę

Składniki:

  • ciecierzyca z puszki w zalewie lub miseczka ugotowanej
  • kilka łyżek pasty tahini
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Surową ciecierzycę trzeba namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. Powinna się w niej znajdować przez około 12 godzin. Następnie gotujemy ją do miękkości (to ważne!) przez około 40 minut. Po gotowaniu trzeba ją odcedzić. Ciecierzycę z puszki wystarczy z kolei tylko odsączyć z zalewy. Dalsze kroki są takie same:

  • umieszczamy ciecierzycę w misce
  • dodajemy sok z cytryny, pastę tahini, odrobinę oliwy, sól i pieprz oraz posiekany czosnek
  • wszystko blendujemy razem na gładką pastę
  • gotowy hummus dekorujemy natką pietruszki, można go też polać odrobiną oliwy

Hummus. Bloger zdradza genialny trik

Co zrobić, aby hummus był idealnie aksamitny? Swój sposób zdradził bloger Rozkoszny. Generalnie, by hummus nie był zbyt gęsty, wlewa się także odrobinę zalewy z gotowania (lub z puszki) cieciorki. I tu wkracza Rozkoszny, który zamiast zalewy dodaje wody. Jednak jest jeden warunek - musi być lodowata. 

Poniżej znajdziecie dokładny przepis na hummus według Rozkosznego:

Hummus z białej fasoli z orzechami

Hummus można przygotować też w inny sposób. Co powiecie, na użycie białej fasoli i dodanie wielu przypraw, które podkręcą jego smak? W Libanie hummus doprawia się solą, pieprzem i mieszanką siedmiu przypraw, w której skład wchodzą: ziele angielskie, czarny pieprz, cynamon, goździki, nasiona wiśni wonnej, imbir i gałka muszkatołowa. Można go też doprawić mielonym kuminem lub kolendrą.

Jeżeli taki opis was zachęcił, sprawdźcie nasz przepis na taką wersję pasty. Poniżej składniki i sposób przygotowania.

Składniki:

  • 240 g ugotowanej białej fasoli, może być z puszki
  • 180 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
  • 50 g orzechów nerkowca
  • duży ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • pół łyżeczki ostrej papryczki
  • łyżeczka kuminu
  • sól morska
  • pęczek kolendry

Sposób przygotowania obejrzycie na wideo:

Zobacz wideo Hummus z białej fasoli z orzechami nerkowca
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.