Przepis na kutię. Zdradzamy pomysł na świąteczne danie z twistem

Kutia pochodząca z dawnej kuchni kresowej nazywana jest także bożonarodzeniowym deserem. Danie to zalicza się do tradycyjnych 12 wigilijnych dań. Choć jej popularność w ostatnich latach zmalała, warto odświeżyć ten przepis i poeksperymentować z dodatkami.

Więcej kulinarnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zgodnie z tradycją zjedzenie kutii ma zapewnić domownikom pomyślność i dobrobyt. Choć w tradycyjnym przepisie przyrządza się ją z maku i ziaren pszenicy, można użyć też ryżu lub dowolnej kaszy. Nasza receptura zawiera też słodką śmietanę, która nada deserowi świeżości i kremowości. 

Składniki na wigilijną kutię

  • 1 szklanka niebieskiego maku,
  • 1 szklanka pszenicy (bez łusek),
  • 4-5 łyżek płynnego miodu,
  • aromat migdałowy,
  • 50 g migdałów,
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g żurawiny suszonej,
  • 1 laska wanilii,
  • słodka śmietanka 30%,
  • inne, dowolne, ulubione bakalie.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Wigilijną kutię powinno przygotowywać się dzień wcześniej. Na noc należy zalać wrzącą wodę pszenicę, a następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać ponownie świeżą wodą i gotować około 3 godziny. Na koniec znowu odcedzamy,

2. Mak dokładnie płuczemy, parzymy wrzątkiem, odsączamy a następnie mielimy w maszynce. Zamiast wrzątku możemy użyć mleka,

3. W dużej misce mieszamy pszenicę, miód, aromat migdałowy i zmielony mak,

4. Siekamy wszystkie bakalie,

5. Do masy makowej dodajemy orzechy i owoce,

6. Przekładamy do mniejszych miseczek i wkładamy do lodówki. Kutię podajemy polaną śmietanką.

Więcej o: