Więcej kulinarnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zgodnie z tradycją zjedzenie kutii ma zapewnić domownikom pomyślność i dobrobyt. Choć w tradycyjnym przepisie przyrządza się ją z maku i ziaren pszenicy, można użyć też ryżu lub dowolnej kaszy. Nasza receptura zawiera też słodką śmietanę, która nada deserowi świeżości i kremowości.
1. Wigilijną kutię powinno przygotowywać się dzień wcześniej. Na noc należy zalać wrzącą wodę pszenicę, a następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać ponownie świeżą wodą i gotować około 3 godziny. Na koniec znowu odcedzamy,
2. Mak dokładnie płuczemy, parzymy wrzątkiem, odsączamy a następnie mielimy w maszynce. Zamiast wrzątku możemy użyć mleka,
3. W dużej misce mieszamy pszenicę, miód, aromat migdałowy i zmielony mak,
4. Siekamy wszystkie bakalie,
5. Do masy makowej dodajemy orzechy i owoce,
6. Przekładamy do mniejszych miseczek i wkładamy do lodówki. Kutię podajemy polaną śmietanką.