Więcej przepisów na sałatki znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Sałatka gyros ma wielu miłośników. Muszę przyznać, że skradła również moje serce i obecnie jest w TOP 3 moich ulubionych sałatek. Swego czasu robiłam ją praktycznie na każdą imprezę i zawsze był to strzał w dziesiątkę.
Gyros świetnie sprawdza się jednak nie tylko jako potrawa imprezowa, lecz także na obiad. Jeżeli nie chce wam się zbyt długo przesiadywać w kuchni, zróbcie tę sałatkę. Dodatek kurczaka sprawi, że nasycicie się, a nie spędzicie na gotowaniu długich godzin.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i osuszyć. Następnie pokroić w kostkę, polać olejem i posypać przyprawą do gyros. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić kurczaka. Smażyć ze wszystkich stron aż nabierze złotego koloru.
Paprykę, ogórki konserwowe oraz kapustę pekińską pokroić na małe kawałki. Cebulę drobno posiekać. Naszykuj dużą, szklaną miskę. Po kolei, warstwami, układaj w niej smażonego kurczaka, cebulę, kukurydzę, ketchup, ogórki, paprykę, majonez i na samym końcu kapustę. Można ją też wymieszać. Gyros przed podaniem najlepiej schować na kilka godzin do lodówki, żeby składniki się "przegryzły".
Ciekawym pomysłem może być też zrobienie gyros w wersji zapiekanki. Sekretem są świeże składniki. Spośród kilku opcji można wybrać te najprostsze, czyli:
Poniżej znajdziecie szczegółowe przepisy z listą składników oraz sposobem przygotowania obu wersji zapiekanki.