• Link został skopiowany

Pstrąg po baskijsku - przepis Magdy Gessler. Ta marynata to mistrzostwo smaku

Pstrąg to ryba, która smakuje świetnie w każdej postaci, niezależnie od sposobu przygotowania. Pstrąg po baskijsku to jednak coś więcej niż kolejna potrawa z ryby. Przepis na pstrąga po baskijsku jest naprawdę banalny, a marynata Magdy Gessler sprawi, że każdy pokocha wyjątkowy smak tej potrawy.
Pstrąg po baskijsku w ostrej marynacie
gowithstock /Shutterstock

Więcej przepisów na wyjątkowe dania znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pstrąg po baskijsku to świetna propozycja na romantyczną kolację przy lampce wina lub  jako wystawny obiad, kiedy zjawiają się ważni goście. Przepis jest bardzo prosty a wyjątkowe połączenie delikatnego smaku ryby i wyrazistej marynaty sprawi, że to danie zostanie w pamięci każdego, kto miał przyjemność spróbowania tego sposobu na pstrąga. Jak zrobić pstrąga po baskijsku Magdy Gessler?

Pstrąg po baskijsku w ostrej marynacie - przepis:

Składniki:

  • 4 świeże, patroszone pstrągi
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 papryczki chili
  • ocet winny
  • sól i pierz
  • mąka 

Pstrąg po baskijsku - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj pstrągi. Umyj je pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wnętrze ryb dokładnie natrzyj octem winnym (około jedna solidna łyżka octu na rybę) solą i pieprzem, do każdego pstrąga włóż ćwierć pęczka natki (uprzednio rozgnieć natkę w rękach, by uwolniła więcej aromatu).
  3. Na patelni rozgrzej sporą ilość oliwy. Pstrągi opanieruj w mące i smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Usmażone pstrągi zdejmij z patelni i przygotuj marynatę. Drobno posiekaj chili i natkę. Do patelni z oliwą dodaj ok. 2-3 łyżek octu winnego, sok z cytryny, posiekana papryczkę i natkę. Chwilę całość podsmaż, następnie ponownie połóż pstrągi na patelni i chwilę duś w ostrej marynacie.

Tak przygotowany pstrąg świetnie smakuje w towarzystwie grzanek lub lekkiej sałaty. Jeśli planujesz romantyczną kolację we dwoje, podaj pstrąga po baskijsku - długo będziecie wspominać jego nieziemski smak.

Zobacz wideo
Więcej o: