Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Brownie to ciasto wyjątkowe pod każdym względem. Nie tylko jest pyszne, ale jego delikatna tekstura sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach. Pyszne, wilgotne brownie bez problemu zrobisz samodzielnie. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni. Zapraszamy do prostego przepisu na ciągnące brownie.
Brownie - przepis:
Potrzebne składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- ok. 200 g cukru
- 150 g masła
- ok. 150 g mąki pszennej typ 500
- 3 czubate łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 6 średnich jaj
- mały kieliszek rumu
Brownie - sposób przygotowania krok po kroku:
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i całość utrzyj mikserem na puszysty kogel mogel.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj mleko, masło i rum. Podgrzewaj składniki, aż połączą się w jednolitą masę.
- Do jajek utartych z cukrem przesiej mąkę i kakao. Połącz składniki mikserem i stopniowo wlewaj ciepłą masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wlej do niej ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.
- Upieczone brownie polej polewą czekoladową.
Tak przygotowane brownie to przepis na idealny deser. Zrób brownie do popołudniowej kawy - smak cię zachwyci.