Brownie - przepis na ciągnące w środku. Wystarczy kilka składników, które masz w kuchni

Brownie... Pyszne, mokre, intensywnie czekoladowe ciasto to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis na ten czekoladowy rarytas jest wbrew pozorom bardzo prosty, a niezbędne składniki z pewnością masz w swojej kuchni. Jak zrobić mokre i soczyste brownie? Dodatek rumu nada ciastu charakteru.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Brownie to ciasto wyjątkowe pod każdym względem. Nie tylko jest pyszne, ale jego delikatna tekstura sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach. Pyszne, wilgotne brownie bez problemu zrobisz samodzielnie. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni. Zapraszamy do prostego przepisu na ciągnące brownie.

Brownie - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • ok. 200 g cukru
  • 150 g masła
  • ok. 150 g mąki pszennej typ 500
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 250 ml mleka
  • 6 średnich jaj
  • mały kieliszek rumu

Brownie - sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i całość utrzyj mikserem na puszysty kogel mogel.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj mleko, masło i rum. Podgrzewaj składniki, aż połączą się w jednolitą masę.
  3. Do jajek utartych z cukrem przesiej mąkę i kakao. Połącz składniki mikserem i stopniowo wlewaj ciepłą masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wlej do niej ciasto. 
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.
  6. Upieczone brownie polej polewą czekoladową.

Tak przygotowane brownie to przepis na idealny deser. Zrób brownie do popołudniowej kawy - smak cię zachwyci.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.