Brownie - przepis na ciągnące w środku. Wystarczą składniki, które masz w kuchni
Brownie - przepis na ciągnące w środku. Wystarczy kilka składników, które masz w kuchni
REKLAMA
aszu
Brownie... Pyszne, mokre, intensywnie czekoladowe ciasto to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis na ten czekoladowy rarytas jest wbrew pozorom bardzo prosty, a niezbędne składniki z pewnością masz w swojej kuchni. Jak zrobić mokre i soczyste brownie? Dodatek rumu nada ciastu charakteru.
3
MShev /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
REKLAMA
Brownie to ciasto wyjątkowe pod każdym względem. Nie tylko jest pyszne, ale jego delikatna tekstura sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach. Pyszne, wilgotne brownie bez problemu zrobisz samodzielnie. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni. Zapraszamy do prostego przepisu na ciągnące brownie.
Brownie - przepis:
Potrzebne składniki:
250 g gorzkiej czekolady
ok. 200 g cukru
150 g masła
ok. 150 g mąki pszennej typ 500
3 czubate łyżki kakao
250 ml mleka
6 średnich jaj
mały kieliszek rumu
Brownie - sposób przygotowania krok po kroku:
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i całość utrzyj mikserem na puszysty kogel mogel.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj mleko, masło i rum. Podgrzewaj składniki, aż połączą się w jednolitą masę.
Do jajek utartych z cukrem przesiej mąkę i kakao. Połącz składniki mikserem i stopniowo wlewaj ciepłą masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wlej do niej ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.
Upieczone brownie polej polewą czekoladową.
Tak przygotowane brownie to przepis na idealny deser. Zrób brownie do popołudniowej kawy - smak cię zachwyci.