Więcej przepisów na przekąski na imprezę znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Ciasto francuskie ze szpinakiem to bardzo prosta i smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas sylwestrowych spotkań. Przepis jest banalny, a wykonanie zajmuje kilka chwil. Jeśli nie wiesz, co podać gościom podczas wigilii Nowego Roku, przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem sprawdzi się idealnie.
Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis:
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g świeżego szpinaku
- 100 g serka ricotta
- 100 g sera feta (najlepiej wybrać półtłusty ser)
- pół białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodaj szpinak i podsmażaj, aż woda całkowicie odparuje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do szpinaku dodaj fetę i ricottę. Podsmażaj mieszając przez ok. 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj szczyptę oregano. Następnie zdejmij patelnię z palnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Na obie strony nałóż porcję farszu i zwiń ciasto jak roladę. Następnie pokrój ciasto francuskie na kwadraciki i układaj je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Każdy kwadracik posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Tak przygotowane kwadraciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są pyszne i w mgnieniu oka znikną z sylwestrowego stołu. Twoi goście na pewno zjedzą je ze smakiem, a ty wcale się nie napracujesz. Smacznego!