Ciasto francuskie ze szpinakiem - szybka przekąska gdy goście w drodze a Ty w proszku

Ciasto francuskie to produkt, który powinien być w każdej lodówce. Przekąski z ciasta francuskiego są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, świetnie sprawdzają się na imprezach. Dziś mamy arcyprosty przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem - to idealna przekąska dla niespodziewanych gości.

Więcej przepisów na przekąski na imprezę znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Ciasto francuskie ze szpinakiem to bardzo prosta i smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas sylwestrowych spotkań. Przepis jest banalny, a wykonanie zajmuje kilka chwil. Jeśli nie wiesz, co podać gościom podczas wigilii Nowego Roku, przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem sprawdzi się idealnie.

Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g serka ricotta
  • 100 g sera feta (najlepiej wybrać półtłusty ser)
  • pół białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj szpinak i podsmażaj, aż woda całkowicie odparuje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Do szpinaku dodaj fetę i ricottę. Podsmażaj mieszając przez ok. 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dodaj szczyptę oregano. Następnie zdejmij patelnię z palnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Na obie strony nałóż porcję farszu i zwiń ciasto jak roladę. Następnie pokrój ciasto francuskie na kwadraciki i układaj je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Każdy kwadracik posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.

Tak przygotowane kwadraciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są pyszne i w mgnieniu oka znikną z sylwestrowego stołu. Twoi goście na pewno zjedzą je ze smakiem, a ty wcale się nie napracujesz. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: