Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Sylwester to dzień, w którym warto postawić na niebanalne przepisy z różnych stron świata. Z naszymi propozycjami, dania na pewno będą udane, a goście poczują się jak na meksykańskiej plaży czy w najlepszej, tajskiej restauracji.
Doskonałą propozycją sylwestrowego dania mogą być aromatyczne kawałki kurczaka w imbirze, chilli i mleczku kokosowym. Jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a efekt rzuci na kolana wielbicieli azjatyckich smaków.
Składniki
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w dużej misce z łyżką pasty curry. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
2. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka.
3. Następnie dodać cebulę, papryczkę chilli, imbir i posiekaną trawę cytrynową. Smażyć razem przez 2 minuty.
4. Na patelnię wlać mleko kokosowe. Gotować wszystko przez 3-5 minut i dodać sos rybny, sok z połowy limonki i liście kaffiru.
5. Sos serwować z ryżem. Ozdobić szczypiorkiem, kolendrą i posiekaną papryczką chilli.
Składniki
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Doprawić czerwoną papryką, solą i pieprzem,
2. Na czystą, dużą patelnię położyć 1 placek tortilli. Posypać serem, równomiernie rozłożyć kurczaka, czerwoną fasolę, pokrojone drobno ostre papryczki i opcjonalnie posiekaną czerwoną cebulę. Następnie przykryć drugim plackiem tortilli.
3. Podgrzać na małym ogniu przez 2 minuty, aż do roztopienia sera. Następnie przewrócić na drugą stronę tak, aby podgrzał i zarumienił się również drugi placek tortilli.
4. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami.
5. Tortille pokroić na 8 trójkątów i posypać kolendrą.
6. Przygotować guacamole. W miseczce rozdrobnić widelcem awokado. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól, pieprz i ewentualnie połowę posiekanej drobno cebuli.
7. Quesadillę serwować z guacamole.