Dania sylwestrowe na ciepło. Te propozycje zamienią twój dom w najlepszą restaurację

Pandemia koronawirusa zdecydowanie zmieniła sposób, w jaki spędzamy sylwestra i inne ważne święta. W tym roku wielu z nas postanowiło zostać w domu, w gronie najbliższych przyjaciół. Nie oznacza to jednak, że jedzenie, które przygotujemy na ten dzień, będzie mniej smaczne niż podczas balu czy wystawnej kolacji w restauracji. Zdradzamy kilka pomysłów na efektowne, sylwestrowe dania na ciepło.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Sylwester to dzień, w którym warto postawić na niebanalne przepisy z różnych stron świata. Z naszymi propozycjami, dania na pewno będą udane, a goście poczują się jak na meksykańskiej plaży czy w najlepszej, tajskiej restauracji. 

Tajski kurczak z mleczkiem kokosowym i aromatycznym ryżem

Doskonałą propozycją sylwestrowego dania mogą być aromatyczne kawałki kurczaka w imbirze, chilli i mleczku kokosowym. Jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a efekt rzuci na kolana wielbicieli azjatyckich smaków.

Składniki

  • pół kilograma piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry,
  • cebula,
  • papryczka chilli,
  • pół limonki,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 180 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki świeżej kolendry,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 liście kaffiru,
  • mały kawałek trawy cytrynowej,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • sól, pieprz (czerwony i czarny),
  • ryż jaśminowy,
  • opcjonalnie: posiekana papryczka chilli do ozdobienia dania.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w dużej misce z łyżką pasty curry. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.

2. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka.

3. Następnie dodać cebulę, papryczkę chilli, imbir i posiekaną trawę cytrynową. Smażyć razem przez 2 minuty.

4. Na patelnię wlać mleko kokosowe. Gotować wszystko przez 3-5 minut i dodać sos rybny, sok z połowy limonki i liście kaffiru.

5. Sos serwować z ryżem. Ozdobić szczypiorkiem, kolendrą i posiekaną papryczką chilli.

Meksykańska quesadilla z guacamole

Składniki

  • 4 placki tortilli,
  • 1 szklanka startego, żółtego sera,
  • 2 ostre papryczki,
  • 2 piersi z kurczaka (można pominąć w wersji wege),
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • czerwona fasola w puszce,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 miękkie awokado,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • kolendra,
  • 1 limonka.

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Doprawić czerwoną papryką, solą i pieprzem,

2. Na czystą, dużą patelnię położyć 1 placek tortilli. Posypać serem, równomiernie rozłożyć kurczaka, czerwoną fasolę, pokrojone drobno ostre papryczki i opcjonalnie posiekaną czerwoną cebulę. Następnie przykryć drugim plackiem tortilli.

3. Podgrzać na małym ogniu przez 2 minuty, aż do roztopienia sera. Następnie przewrócić na drugą stronę tak, aby podgrzał i zarumienił się również drugi placek tortilli.

4. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami.

5. Tortille pokroić na 8 trójkątów i posypać kolendrą.

6. Przygotować guacamole. W miseczce rozdrobnić widelcem awokado. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól, pieprz i ewentualnie połowę posiekanej drobno cebuli.

7. Quesadillę serwować z guacamole.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.