• Link został skopiowany

Ciasto 3 bit przepis bez pieczenia. Nie jest trudne, ale pilnuj paru zasad

Święta, Święta i po Świętach.. Ale na domowe słodkości zawsze jest dobra pora. Ciasto 3 Bit to propozycja dla każdego. Poradzi z nim sobie nawet osoba początkująca w kuchni - ważne jest, by przestrzegać kilku zasad. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto 3 Bit bez pieczenia.
3Bit bez pieczenia
NoirChocolate/shutterstock.com

Więcej przepisów na słodkości i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej

Po świątecznym maratonie przygotowań, czas na proste przepisy na domowe przysmaki. Planujesz już menu na Sylwestra? A może po prostu ciasta ze Świąt już pochłonięte, a wam znów się chce słodkiego? Mamy łatwy przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia.

3 Bit bez pieczenia – przepis

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • puszka gotowej masy kajmakowej (ok. 400-500 g),
  • 70 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Na masę budyniową:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 140 g masła,
  • 600 ml mleka,
  • opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii

Na masę śmietankową:

  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Jak zrobić ciasto 3 Bit bez pieczenia?

Uwaga – ciasto najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem (minimum 3-4 godziny), ponieważ trzeba je schłodzić. Może postać w lodówce nawet całą noc przed serwowaniem.

Odlewamy szklankę mleka i wsypujemy do niej proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy zimne mleko z budyniem i cały czas mieszamy, aż do osiągnięcia gładkiej masy bez grudek. Wszystkie je należy dobrze rozmieszać! Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zobacz wideo Niebiańskie kokosowe ciacho z budyniem - bez pieczenia

Masło (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ucieramy na puch. Porcjami dodajemy do niego schłodzony budyń i miksujemy.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier oraz, porcjami, serek mascarpone i cały czas mieszamy.

Blachę o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy 1/3 herbatników i rozsmarowujemy na nich masę kajmakową. Przykrywamy kolejną porcją herbatników, a na nich rozprowadzamy masę budyniową. Na to kładziemy ostatnią warstwę herbatników, a na nią wykładamy masę śmietankową. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy czekoladę i oprószamy nią ciasto. Całość chowamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone.

Więcej o: