Więcej przepisów na słodkości i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej
Po świątecznym maratonie przygotowań, czas na proste przepisy na domowe przysmaki. Planujesz już menu na Sylwestra? A może po prostu ciasta ze Świąt już pochłonięte, a wam znów się chce słodkiego? Mamy łatwy przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia.
Składniki:
Na masę budyniową:
Na masę śmietankową:
Uwaga – ciasto najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem (minimum 3-4 godziny), ponieważ trzeba je schłodzić. Może postać w lodówce nawet całą noc przed serwowaniem.
Odlewamy szklankę mleka i wsypujemy do niej proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy zimne mleko z budyniem i cały czas mieszamy, aż do osiągnięcia gładkiej masy bez grudek. Wszystkie je należy dobrze rozmieszać! Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ucieramy na puch. Porcjami dodajemy do niego schłodzony budyń i miksujemy.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier oraz, porcjami, serek mascarpone i cały czas mieszamy.
Blachę o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy 1/3 herbatników i rozsmarowujemy na nich masę kajmakową. Przykrywamy kolejną porcją herbatników, a na nich rozprowadzamy masę budyniową. Na to kładziemy ostatnią warstwę herbatników, a na nią wykładamy masę śmietankową. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy czekoladę i oprószamy nią ciasto. Całość chowamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone.