Przepis na rafaello. To ciasto nie wymaga pieczenia

Przepis na kokosowe ciasto rafaello to doskonała propozycja dla osób, które nie są entuzjastami pieczenia, a chciałyby przygotować pyszny deser. Doskonale sprawdzi się na sylwestrowym stole, ale też wtedy, gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Ciasto rafaello warto przygotować dzień przed planowanym cukierniczym debiutem. Dzięki użyciu herbatników, będzie trzymało swoją formę i nabierze ciekawej struktury.

Składniki

  • 500 g herbatników z ząbkami,
  • 200 g masła,
  • litr mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki likieru kokosowego,
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 1 biała czekolada,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • płatki migdałów i maliny do ozdobienia.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników,

2. 250 ml mleka wymieszać z cukrem i budyniem. W rondelku zagotować pozostałe 750 ml mleka, dodać pokruszoną białą czekoladę, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z budyniem. Zagotować ciągle mieszając,

3. Połowę gorącego budyniu przelej na wyłożone herbatniki,

4. Ułożyć kolejną warstwę herbatników,

5. Wlać pozostały budyń i wyłożyć trzecią warstwą ciasteczek,

6. Ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać likier kokosowy i łyżeczkę cukru pudru,

7. Śmietankę wyłożyć równomiernie na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi, a następnie ozdobić migdałami i malinami,

8. Przykryte folią ciasto włożyć do lodówki na minimum 10 godzin.

Więcej o: