Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Ciasto rafaello warto przygotować dzień przed planowanym cukierniczym debiutem. Dzięki użyciu herbatników, będzie trzymało swoją formę i nabierze ciekawej struktury.
Składniki
Sposób przygotowania
1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników,
2. 250 ml mleka wymieszać z cukrem i budyniem. W rondelku zagotować pozostałe 750 ml mleka, dodać pokruszoną białą czekoladę, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z budyniem. Zagotować ciągle mieszając,
3. Połowę gorącego budyniu przelej na wyłożone herbatniki,
4. Ułożyć kolejną warstwę herbatników,
5. Wlać pozostały budyń i wyłożyć trzecią warstwą ciasteczek,
6. Ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać likier kokosowy i łyżeczkę cukru pudru,
7. Śmietankę wyłożyć równomiernie na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi, a następnie ozdobić migdałami i malinami,
8. Przykryte folią ciasto włożyć do lodówki na minimum 10 godzin.