Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Racuchy to smak naszego dzieciństwa. Najpyszniejsze oczywiście robiły nasze babcie, świetnie smakowały nam racuchy z jabłkami oraz same obficie posypane cukrem pudrem. Dziś mamy dla ciebie najprostszy przepis na racuchy, które będą cudownie puszyste i tak pyszne, jak dawno temu te babcine.
Puszyste racuchy - przepis:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 500)
- 1 średnie jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
Racuchy - sposób przygotowania:
- Przygotowanie racuchów zacznij od utarcia jajek z cukrem. Do miski dodaj oddzielone od białka żółtko i wsyp cukier. Całość ubij mikserem na puszysty kogel-mogel.
- Do miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Następnie ostrożnie wlewaj mleko, nie przerywając miksowania. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj to ciasta, ostrożnie mieszając całość szpatułką.
- Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone racuchy połóż na ręcznik papierowy by odciekły z tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.
Tak przygotowane racuchy to gwarancja smaku i spora oszczędność czasu. Jeśli nie masz pomysłu na pyszny i szybki na podwieczorek, zrób racuchy - twoja rodzina na pewno zje wszystkie ze smakiem.