Racuchy - przepis na najpyszniejsze na świecie. Wyjdą puszyste jak chmurka i to bez drożdży

Racuchy to absolutna klasyka polskiej kuchni. Te pyszne placuszki uwielbiają zarówno dorśli jak i dzieci, niezależnie, z czym są podane. Jak zrobić racuchy, by były najlepsze na świecie? Nasz przepis na racuchy jest bardzo prosty, a placuszki wychodzą obłędnie puchate i to wszystko bez odrobiny drożdży.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Racuchy to smak naszego dzieciństwa. Najpyszniejsze oczywiście robiły nasze babcie, świetnie smakowały nam racuchy z jabłkami oraz same obficie posypane cukrem pudrem. Dziś mamy dla ciebie najprostszy przepis na racuchy, które będą cudownie puszyste i tak pyszne, jak dawno temu te babcine.

Pyszne bananowe pankejkiPankejki - przepis na słodkie co nieco. Ten dodatek to strzał w 10

Puszyste racuchy - przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 500)
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Racuchy - sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie racuchów zacznij od utarcia jajek z cukrem. Do miski dodaj oddzielone od białka żółtko i wsyp cukier. Całość ubij mikserem na puszysty kogel-mogel.
  2. Do miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Następnie ostrożnie wlewaj mleko, nie przerywając miksowania. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj to ciasta, ostrożnie mieszając całość szpatułką. 
  3. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Usmażone racuchy połóż na ręcznik papierowy by odciekły z tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.

Ciasto francuskie ze szpinakiemCiasto francuskie ze szpinakiem - szybka przekąska gdy goście w drodze

Tak przygotowane racuchy to gwarancja smaku i spora oszczędność czasu. Jeśli nie masz pomysłu na  pyszny i szybki na podwieczorek, zrób racuchy - twoja rodzina na pewno zje wszystkie ze smakiem.

Zobacz wideo
Więcej o: