Sałatka makaronowa z kurczakiem Ewy Wachowicz. Prosty klasyk, który posmakuje każdemu

Zastanawiasz się, co podać na Sylwestra, by posmakowało wszystkim gościom? Postaw na klasykę. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem według Ewy Wachowicz.

Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na naszej stronie głównej

Sałatka makaronowa to zawsze dobry pomysł na pyszną przekąskę. Dziś zachęcamy do sięgnięcia po klasykę - w wersji z kurczakiem będzie dobra i na kolację, i do podania spotkaniu z przyjaciółmi. Sprawdźcie, jak przyrządza ją Ewa Wachowicz. 

Sałatka makaronowa z kurczakiem według Ewy Wachowicz - przepis

Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu orzo (w kształcie ryżu),
  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • olej ryżowy do smażenia,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 4 krótkie ogórki zielone,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 150 g twardego sera żółtego,
  • natka pietruszki do dekoracji
Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Na sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę makaronową Ewy Wachowicz?

Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso po obu stronach, aż w środku się zetnie, a z wierzchu ładnie zrumieni. Następnie odstawiamy je do wystudzenia.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, dobrze odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Ogórki kroimy w kostkę (świeże uprzednio obieramy ze skórki), kukurydzę odcedzamy, a ser żółty ścieramy na tarce o największych oczkach. Składniki wsypujemy do makaronu i mieszamy. Filet z kurczaka kroimy w paski, połowę z nich wrzucamy do sałatki. Wszystko mieszamy. 

Do jogurtu dodajemy majonez i musztardę, a także rozdrobniony czosnek i sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, łączymy i dodajemy do składników sałatki. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

Sałatkę wykładamy na półmisek, a jej wierzch dekorujemy pozostałymi kawałkami podsmażonego kurczaka. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.