Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na naszej stronie głównej
Sałatka makaronowa to zawsze dobry pomysł na pyszną przekąskę. Dziś zachęcamy do sięgnięcia po klasykę - w wersji z kurczakiem będzie dobra i na kolację, i do podania spotkaniu z przyjaciółmi. Sprawdźcie, jak przyrządza ją Ewa Wachowicz.
Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz
Składniki:
Na sos:
Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połówki, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso po obu stronach, aż w środku się zetnie, a z wierzchu ładnie zrumieni. Następnie odstawiamy je do wystudzenia.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, dobrze odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Ogórki kroimy w kostkę (świeże uprzednio obieramy ze skórki), kukurydzę odcedzamy, a ser żółty ścieramy na tarce o największych oczkach. Składniki wsypujemy do makaronu i mieszamy. Filet z kurczaka kroimy w paski, połowę z nich wrzucamy do sałatki. Wszystko mieszamy.
Do jogurtu dodajemy majonez i musztardę, a także rozdrobniony czosnek i sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, łączymy i dodajemy do składników sałatki. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Sałatkę wykładamy na półmisek, a jej wierzch dekorujemy pozostałymi kawałkami podsmażonego kurczaka. Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.