• Link został skopiowany

Strogonow - przepis na sycący klasyk idealny na Sylwestra. Najważniejsze jest mięso

Bouef Stroganow to przepyszne i sycące danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Strogonow podany w formie gęstej zupy to idealne danie na ważne uroczystości, ale świetnie sprawdzi się także jako ciepłe danie np. na Sylwestra. Jak zrobić strogonowa, by smakował jak w najlepszej restauracji? Pamiętaj o dobrej wołowinie.
Strogonow
gkrphoto /Shutterstock

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Bouef stroganow to danie, na którego myśl wszystkim nam cieknie ślinka. Często serwowany jest na weselach i innych ważnych uroczystościach. W domu gotujemy go raczej rzadko, a szkoda, bo przepis na strogonowa jest naprawdę łatwy. Zbliża się Sylwester, to świetny czas, by przygotować coś naprawdę pysznego, a strogonow to świetny pomysł na imprezowy obiad - syci, rozgrzewa i obłędnie smakuje. Jak zatem zrobić idealnego strogonowa? Kluczowa jest wołowina - tradycyjnie jest to polędwica, jednak możesz użyć także ligawy lub rostbefu. Zapraszamy do prostego przepisu.

Strogonow - przepis:

Potrzebne składniki:

  • ok. 800 g dobrej jakości wołowiny (polędwica, ligawa lub rostbef)
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryki - czerwona i zielona
  • 3 ogórki kiszone
  • 500 ml bulionu
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • 150 m śmietanki 30 proc
  • przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka, papryka ostra
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka musztardy

Strogonow - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokrojenia wołowiny w cienkie paseczki długości mniej więcej 4 cm. Następnie włóż wołowinę do miski i zamarynuj ją w przyprawach. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 łyżki oliwy, dodaj sól, pieprz i łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Tak przygotowane mięso wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Po upływie kilku godzin wyjmij mięso z lodówki i podsyp je mąką i dokładnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej głęboką patelnię lub garnek, w którym chcesz przygotować danie. Dodaj 3 łyżki oleju i smaż mięso około 5 minut, aż zamknie się z każdej strony. 
  3. W czasie, gdy mięso się podsmaża, pokrój w większą kostkę papryki i pieczarki a ogórki w słupki. Dodaj je do wołowiny i smaż całość przez ok. 3 minuty.
  4. Następnie wlej bulion, dodaj liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  5. Teraz zmniejsz ogień i całość duś pod przykryciem przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie sos powinien się zredukować, jeśli zredukuje się za szybko, podlej odrobiną bulionu.
  6. Tuż przed końcem duszenia się strogonowa, dodaj zahartowaną śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane danie podawaj w towarzystwie klusek śląskich, ryżu lub po prostu z kromką świeżego pieczywa. 

Jak widzisz, przepis na strogonowa jest bardzo łatwy i bez problemu przygotujesz go samodzielnie. Zrób strogonowa na Sylwestra, a twoi goście będą pod wrażeniem jego smaku. 

Zobacz wideo
Więcej o: