Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Bouef stroganow to danie, na którego myśl wszystkim nam cieknie ślinka. Często serwowany jest na weselach i innych ważnych uroczystościach. W domu gotujemy go raczej rzadko, a szkoda, bo przepis na strogonowa jest naprawdę łatwy. Zbliża się Sylwester, to świetny czas, by przygotować coś naprawdę pysznego, a strogonow to świetny pomysł na imprezowy obiad - syci, rozgrzewa i obłędnie smakuje. Jak zatem zrobić idealnego strogonowa? Kluczowa jest wołowina - tradycyjnie jest to polędwica, jednak możesz użyć także ligawy lub rostbefu. Zapraszamy do prostego przepisu.
Strogonow - przepis:
Potrzebne składniki:
- ok. 800 g dobrej jakości wołowiny (polędwica, ligawa lub rostbef)
- 300 g pieczarek
- 2 papryki - czerwona i zielona
- 3 ogórki kiszone
- 500 ml bulionu
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- 150 m śmietanki 30 proc
- przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka, papryka ostra
- 3 łyżki mąki
- łyżeczka musztardy
Strogonow - sposób przygotowania:
- Zacznij od pokrojenia wołowiny w cienkie paseczki długości mniej więcej 4 cm. Następnie włóż wołowinę do miski i zamarynuj ją w przyprawach. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 łyżki oliwy, dodaj sól, pieprz i łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Tak przygotowane mięso wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Po upływie kilku godzin wyjmij mięso z lodówki i podsyp je mąką i dokładnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej głęboką patelnię lub garnek, w którym chcesz przygotować danie. Dodaj 3 łyżki oleju i smaż mięso około 5 minut, aż zamknie się z każdej strony.
- W czasie, gdy mięso się podsmaża, pokrój w większą kostkę papryki i pieczarki a ogórki w słupki. Dodaj je do wołowiny i smaż całość przez ok. 3 minuty.
- Następnie wlej bulion, dodaj liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Teraz zmniejsz ogień i całość duś pod przykryciem przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie sos powinien się zredukować, jeśli zredukuje się za szybko, podlej odrobiną bulionu.
- Tuż przed końcem duszenia się strogonowa, dodaj zahartowaną śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane danie podawaj w towarzystwie klusek śląskich, ryżu lub po prostu z kromką świeżego pieczywa.
Jak widzisz, przepis na strogonowa jest bardzo łatwy i bez problemu przygotujesz go samodzielnie. Zrób strogonowa na Sylwestra, a twoi goście będą pod wrażeniem jego smaku.