Ciasto bez pieczenia z mascarpone. Potrzebujesz tylko 10 minut

Są chwile, w których dopada nas ochota na domowe, słodkie ciasto. Nie zawsze mamy czas na jego przygotowanie. A gdyby tak zrobienie doskonałego wypieku zabrało nam jedynie 10 minut? Mamy taki przepis!

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Ciasto z mascarpone bez pieczenia opiera się na skondensowanym mleku, biszkoptach i oczywiście śmietankowym serze. Krótki czas przygotowania nie oznacza, że deser nie będzie zjawiskowy i pyszny. Wręcz przeciwnie: ma szanse stać się twoim ulubionym ciastem!

IFresh,Homemade,Italian,Pizza,Margherita,With,Buffalo,Mozzarella,And,BasilCiasto na pizzę. Z tym przepisem wyjdzie jak we włoskiej restauracji

Składniki

  • 500 g mascarpone,
  • 40-50 podłużnych biszkoptów,
  • pół puszki (około 180-200 g) skondensowanego mleka słodzonego,
  • kakao lub starta gorzka czekolada,
  • 120 ml wody,
  • płaska łyżka cukru,
  • 30 ml spirytusu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cukier waniliowy (pół opakowania).

Sposób przygotowania

1. Warto zacząć od przygotowania ponczu do biszkoptów. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy. Dodajemy spirytus i sok z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia,

2. Serek mascarpone miksujemy do momentu, aż stanie się puszysty. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane,

3. Na dnie foremki układamy delikatnie nasączone wystudzonym ponczem biszkopty,

4. Dokładamy warstwę kremu (połowę),

5. Powtarzamy czynność z biszkoptami, a następnie rozsmarowujemy pozostały serek mascarpone,

6. Wierzch ciasta posypujemy kakao lub startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Zobacz wideo
Więcej o: