Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Ciasto z mascarpone bez pieczenia opiera się na skondensowanym mleku, biszkoptach i oczywiście śmietankowym serze. Krótki czas przygotowania nie oznacza, że deser nie będzie zjawiskowy i pyszny. Wręcz przeciwnie: ma szanse stać się twoim ulubionym ciastem!
1. Warto zacząć od przygotowania ponczu do biszkoptów. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy. Dodajemy spirytus i sok z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia,
2. Serek mascarpone miksujemy do momentu, aż stanie się puszysty. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane,
3. Na dnie foremki układamy delikatnie nasączone wystudzonym ponczem biszkopty,
4. Dokładamy warstwę kremu (połowę),
5. Powtarzamy czynność z biszkoptami, a następnie rozsmarowujemy pozostały serek mascarpone,
6. Wierzch ciasta posypujemy kakao lub startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.