Przepis na leczo. Jeden składnik zmieni charakter dania

Leczo to szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i przede wszystkim pyszne danie dla całej rodziny. Możesz przygotować je z sezonowych warzyw, dzięki czemu w każdej porze roku będzie smakowało inaczej. Tradycyjnie, powinno się je podsmażyć na smalcu. Dzięki temu leczo zyska niepowtarzalny smak.

Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Prosta potrawa bazująca na papryce, cebuli i pomidorach pochodzi z Węgier. Mimo zagranicznego rodowodu, bardzo często gości na polskich stołach. W naszej wersji dodamy też cukinię i pieczarki, aby danie zyskało bogatszy, bardziej złożony smak. 

Przepis na leczo. Tego będziesz potrzebować

  • 2 kolorowe papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g ulubionej, wędzonej kiełbasy,
  • 1 passata pomidorowa (500 g),
  • 2 łyżki smalcu do smażenia,
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 słodkie pomidory,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 cukinia,
  • 7-10 pieczarek,
  • 300 ml wody,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Upiec pozbawione nasion połówki papryki w 220 st. C. Pieczenie powinno zająć około 20 min, aż warzywa ściemnieją i staną się miękkie,

2. W dużym garnku roztopić smalec i usmażyć cebulę z pieczarkami i cukinią. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i paprykę wędzoną. Smażyć razem około 5 min, a następnie wrzucić do garnka pomidory, passatę i upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę,

3. Podczas gotowania dolać wodę i dodać wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem około pół godziny na małym ogniu,

4. Serwować ze świeżym pieczywem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.