Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Prosta potrawa bazująca na papryce, cebuli i pomidorach pochodzi z Węgier. Mimo zagranicznego rodowodu, bardzo często gości na polskich stołach. W naszej wersji dodamy też cukinię i pieczarki, aby danie zyskało bogatszy, bardziej złożony smak.
1. Upiec pozbawione nasion połówki papryki w 220 st. C. Pieczenie powinno zająć około 20 min, aż warzywa ściemnieją i staną się miękkie,
2. W dużym garnku roztopić smalec i usmażyć cebulę z pieczarkami i cukinią. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i paprykę wędzoną. Smażyć razem około 5 min, a następnie wrzucić do garnka pomidory, passatę i upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę,
3. Podczas gotowania dolać wodę i dodać wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem około pół godziny na małym ogniu,
4. Serwować ze świeżym pieczywem.