Więcej prostych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Niewątpliwą zaletą chlebka bananowego jest to, że zawsze się udaje a na jego przygotowanie wystarczy ci 15 minut. Jest niezwykle wilgotny i puszysty, będzie doskonałym dodatkiem do śniadania i kawy.
1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. i przygotować keksówkę. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą, aby ciasto nie przywarło,
2. W dużej misce zblendować banany lub rozdrobnić je widelcem. Roztopić masło, dodać do bananów (można też dodać olej),
3. W osobnej misce zmiksować jajko z cukrem. Jeśli nie masz miksera - wystarczy że dokładnie roztrzepiesz masę widelcem. Mieszankę dodaj do bananów i dokładnie wymieszaj,
4. Do miski dodać przesianą mąkę, sól, aromat waniliowy i sodę. Wymieszać z masą bananową,
5. Piec przez 45-50 min. Ciasto można udekorować cukrem pudrem lub pokrojonym w plasterki bananem.