• Link został skopiowany

Jak zrobić chlebek bananowy? Bajecznie prosty przepis w duchu zero waste

Ciasto bananowe nazywane potocznie chlebkiem to jeden z najprostszych możliwych wypieków. Jest też świetnym pomysłem, jeśli w naszej kuchni zalegają przejrzałe banany. Do tego deseru nadadzą się znakomicie.
ciasto bananowe (zdjęcie ilustracyjne)
fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne

Więcej prostych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Niewątpliwą zaletą chlebka bananowego jest to, że zawsze się udaje a na jego przygotowanie wystarczy ci 15 minut. Jest niezwykle wilgotny i puszysty, będzie doskonałym dodatkiem do śniadania i kawy

Składniki

  • 3 bardzo dojrzałe, miękkie banany,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju o neutralnym smaku lub 1/3 kostki masła,
  • aromat waniliowy (opcjonalnie)
  • odrobina bułki tartej.

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. i przygotować keksówkę. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą, aby ciasto nie przywarło,

2. W dużej misce zblendować banany lub rozdrobnić je widelcem. Roztopić masło, dodać do bananów (można też dodać olej),

3. W osobnej misce zmiksować jajko z cukrem. Jeśli nie masz miksera - wystarczy że dokładnie roztrzepiesz masę widelcem. Mieszankę dodaj do bananów i dokładnie wymieszaj,

4. Do miski dodać przesianą mąkę, sól, aromat waniliowy i sodę. Wymieszać z masą bananową,

5. Piec przez 45-50 min. Ciasto można udekorować cukrem pudrem lub pokrojonym w plasterki bananem.

Więcej o: