Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziecie na naszej stronie głównej
Zarówno na przejmujący mróz, jak i paskudną pluchę najlepszy jest pyszny, sycący obiad. Dzisiaj polecamy wam przepis na doskonałą zupę gulaszową według Jakuba Kuronia. Dodatek wędzonego boczku sprawi, że nabierze ona wyrazistego aromatu i głębokiego smaku. Do dzieła!
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Jakuba Kuronia
Składniki:
Mięso, paprykę i obraną marchewkę kroimy w kostkę, a boczek i cebulę w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W głębokim garnku o grubszym dnie rozpuszczamy smalec, a następnie wrzucamy mięso wołowe i smażymy, aż się zrumieni. Wtedy dodajemy boczek, cebulę i czosnek. Mieszamy i smażymy przez około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy marchewkę i paprykę. Podsmażamy i doprawiamy tymiankiem, majerankiem, słodką papryką, pieprzem ziołowym oraz solą i pieprzem. Wlewamy także wodę i dodajemy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 30 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po pół godzinie dodajemy je do gulaszu i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy także pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu, aż mięso będzie idealnie miękkie. Jeśli dodajemy zacierki lub makaron, to dodajemy je na 10-15 minut przed zakończeniem gotowania.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.