Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia jest gęsta i sycąca. Jeden trik dodaje jej głębi

Co podać na obiad, by dobrze się najeść i rozgrzać? Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia będzie doskonałym rozwiązaniem. Gęsta i sycąca zupa zawdzięcza swój intensywny smak jednemu składnikowi. Jakiemu? Sprawdźcie przepis.

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziecie na naszej stronie głównej

Zarówno na przejmujący mróz, jak i paskudną pluchę najlepszy jest pyszny, sycący obiad. Dzisiaj polecamy wam przepis na doskonałą zupę gulaszową według Jakuba Kuronia. Dodatek wędzonego boczku sprawi, że nabierze ona wyrazistego aromatu i głębokiego smaku. Do dzieła!

Zobacz wideo Gulasz wołowy

Zupa gulaszowa Jakuba Kuronia - przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (np. udziec, pręga bez kości),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g),
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej,
  • 1,5 l wody,
  • opcjonalnie: 3 łyżki zacierek lub drobnego makaronu,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę gulaszową Jakuba Kuronia?

Mięso, paprykę i obraną marchewkę kroimy w kostkę, a boczek i cebulę w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W głębokim garnku o grubszym dnie rozpuszczamy smalec, a następnie wrzucamy mięso wołowe i smażymy, aż się zrumieni. Wtedy dodajemy boczek, cebulę i czosnek. Mieszamy i smażymy przez około 5 minut.

Po tym czasie dodajemy marchewkę i paprykę. Podsmażamy i doprawiamy tymiankiem, majerankiem, słodką papryką, pieprzem ziołowym oraz solą i pieprzem. Wlewamy także wodę i dodajemy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 30 minut.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po pół godzinie dodajemy je do gulaszu i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy także pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu, aż mięso będzie idealnie miękkie. Jeśli dodajemy zacierki lub makaron, to dodajemy je na 10-15 minut przed zakończeniem gotowania.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.