Więcej sprawdzonych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Tortille z naszego przepisu doskonale sprawdzą się przy daniach kuchni meksykańskiej czy azjatyckiej. Przyrządzisz je bardzo szybko i możesz wypełnić je dowolnym, aromatycznym farszem. Dzięki prostemu trikowi zachowają też długo świeżość - wystarczy umieścić je w woreczku strunowym lub pod folią spożywczą.
Z naszego przepisu powinno wyjść około 16 sztuk tortilli
1. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę i sól i wymieszaj. Następnie zrób wgłębienie pośrodku i wlej roztopione masło (lub olej) oraz wrzątek. Całość mieszaj łyżką,
2. Po około minucie ciasto nie będzie już gorące - możesz przejść wtedy do wyrabiania ręcznego lub mikserem. Wyrabianie powinno trwać około 3-5 min, do momentu, aż masa stanie się elastyczna i zwarta,
3. Przykryj szczelnie miskę z ciastem i odstaw na pół godziny. Ciasto w tym czasie odpocznie i nie będzie kurczyć się podczas wałkowania,
4. Podziel ciasto na 16 równych kawałków. Ponownie przykryj je nawilżoną wodą ściereczką, aby nie wyschły. Poczekaj jeszcze 10 minut,
5. Po upływie tego czasu, posyp blat mąką i rozwałkuj każdą z przygotowanych kulek. Placki powinny być bardzo cienkie. Z każdej kulki powinien wyjść placek o średnicy 20-24 cm,
6. Tortille smaż na rozgrzanej patelni (na średnim lub małym ogniu). Nie potrzebujesz tłuszczu. Odwracaj je na drugą stronę, gdy na powierzchni zauważyć dużo pęcherzyków powietrza,
7. Gotowe placki kładź na talerzu, jeden na drugim. Przykrywaj je wilgotną ściereczką,
8. Po usmażeniu wszystkich placków, przełóż je do woreczka strunowego i zamknij,
9. Gotowe placki możesz podawać od razu lub wyjmować z woreczka strunowego i podgrzewać w mikrofali przez około 15 sekund. Pamiętaj, aby zawsze były szczelnie zamknięte.