Jak zrobić tatara? Tradycyjny przepis na befsztyk tatarski. Dzięki temu dodatkowi wychodzi taki, że palce lizać

Tatar to wyśmienita, szlachetna przystawka z wysokiej klasy wołowiny podanej w towarzystwie piklowanych warzyw, grzybów oraz żółtka. Dobrze wykonany befsztyk tatarski to prawdziwy rarytas, a my mamy dla was tradycyjny i sprawdzony przepis na to danie. W czym tkwi sekret? Łyżeczka brandy świetnie podkreśli smak.

Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Tatar ma wielu oddanych miłośników, którzy wiedzą, że nie ma nic pyszniejszego niż odpowiednio przyrządzony befsztyk tatarski. Podstawą smaku jest oczywiście świetnej jakości, chuda wołowina, ale dodatki również odgrywają dużą rolę w smaku tego dania. Jak zrobić tatara, żeby smakował jak w najlepszej restauracji? Łyżeczka brandy świetnie wyostrzy smak.

StrogonowStrogonow - przepis na klasyk idealny na Sylwestra. Najważniejsze jest mięso

Tatar - przepis: 

Potrzebne składniki:

  • 250 g wołowiny (tradycyjnie jest to polędwica, ale świetnie sprawdzi się także ligawa)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • łyżeczka brandy
  • odrobina zimnej wody
  • sól, pieprz
  • dodatki - marynowane grzybki, cebula, ogórek kiszony, musztarda

Tatar - sposób wykonania:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą w wykonaniu tatara, jest zakup odpowiedniej wołowiny. Musi być bardzo świeża, pod żadnym pozorem nie może być mrożona lub mielona. Najlepiej kupić wołowinę w sprawdzonym sklepie mięsnym lub prosto od rzeźnika. Kiedy już zaopatrzysz się w najlepszej jakości polędwicę lub ligawę, porządnie naostrz nóż. Mięso przez chwilę schłódź w zamrażarce (wystarczy 15 minut) i pokrój w bardzo drobną kostkę. Podobnie pokrój dodatki do tatara.
  2. Posiekane mięso włóż do miski. Dodaj łyżkę oleju i łyżeczkę brandy. Dolej również 2 łyżki zimnej wody i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  3. Zwilżonymi dłońmi starannie uformuj z mięsa dwa dyski i zrób w środku wgłębienie. Ostrożnie rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do wgłębienia w mięsie.
  4. Tatar połóż na środku talerza, obok ułóż posiekane dodatki i odrobinę musztardy. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Zupa gulaszowaZupa gulaszowa według Kuronia jest gęsta i sycąca. Ten trik doda jej głębi

Tak przygotowany tatar to świetna przystawka na wykwintne przyjęcie oraz podczas karnawałowych spotkań w gronie znajomych. Znawcy tematu wiedzą, że tatar najlepiej smakuje w towarzystwie kieliszka mocno schłodzonej wódki. Ja polecam opcję bezalkoholową - podaj tatara z zimnym tonikiem, będzie smakował równie dobrze.

Wskazówka: Jeśli nie masz brandy lub nie chcesz używać alkoholu, z powodzeniem możesz zastąpić brandy sosem sojowym. Wtedy jednak uważaj na ilość dodanej soli.

Zobacz wideo
Więcej o: